Odróżnianie glukozy od glicerolu

Forum chemiczne zajmujące się badaniem budowy, właściwości oraz reakcji związków chemicznych zawierających węgiel oraz opracowywaniem różnorodnych metod syntezy tych połączeń
Awatar użytkownika
Krezol
Posty: 6
Rejestracja: 5 gru 2016, o 15:34

Odróżnianie glukozy od glicerolu

Post autor: Krezol » 5 gru 2016, o 15:43

Witam. Mam taki problem z zadaniem:

Roztwór wodny glukozy od gliceolu można odróżnić za pomocą reakcji z:
a)wodorotlenkiem miedzi (II) zachodzącej w warunkach pokojowych,
b)chlorkiem żelaza (III),
c)amoniakalnym roztworem tlenku srebra (I) w podwyższonej temperaturze,
d)wodorotlenkiem miedzi(II) zachodzącej w podwyższonej temperaturze.

Według klucza poprawne odpowiedzi to C i D.
Proszę o odpowiedź z uzasadnieniem. Z góry dziękuje za odpowiedź.

Awatar użytkownika
asiazow
Posty: 12
Rejestracja: 18 wrz 2016, o 17:19

Re: Odróżnianie glukozy od glicerolu

Post autor: asiazow » 5 gru 2016, o 17:16

Glukoza jest cukrem redukującym, więc ulega próbom Tollensa (z amoniakalnym roztworem tlenku srebra (I) i temp.) i Trommera (z wodorotlenkiem miedzi (II) i temp.).
Glicerol jest alkoholem polihydroksylowym, więc nie ulega tym próbom

Awatar użytkownika
Krezol
Posty: 6
Rejestracja: 5 gru 2016, o 15:34

Re: Odróżnianie glukozy od glicerolu

Post autor: Krezol » 6 gru 2016, o 22:31

Niestety nie mogę się z Tobą zgodzić bo jedna z metod wykrywania alkocholii polihydroksylowych polega na użyciu Cu(OH)2. Chodzi mi głównie o to czy w warunkach podwyższonej temp. ta reakcja zajdzie czy nie. Ale dziękuje za odpowiedź

Cappy
Posty: 459
Rejestracja: 8 cze 2014, o 18:51

Re: Odróżnianie glukozy od glicerolu

Post autor: Cappy » 7 gru 2016, o 08:06

Krezol, Tylko, że zachodzi ona w niepodwyższonej temperaturze I ma kompletni inny efekt. W trommerze powstaje ceglastoczerwony osad a w reakcji alkoholi polihydroksylowych z Cu(OH)2 powstaje klarowny szafirowy roztwór

Awatar użytkownika
Krezol
Posty: 6
Rejestracja: 5 gru 2016, o 15:34

Re: Odróżnianie glukozy od glicerolu

Post autor: Krezol » 16 lut 2017, o 21:06

Wiem, że trochę późno. Dziękuję za odpowiedź. Wszystko rozumiem moim problemem było to że nie wiedziałem, że glukoza z Cu(OH)2 na zimno daje taki sam efekty (zawiera grupy hydroksylowe) jak glicerol

ODPOWIEDZ
  • Podobne tematy
    Odpowiedzi
    Odsłony
    Ostatni post