Hydroliza skrobi

Forum biochemiczne poruszające problemy związane z chemią w organizmach żywych, biosyntezą, strukturą, stężeniem, funkcjami i przemianami substancji chemicznych w organizmach
Dusia28
Posty: 20
Rejestracja: 1 wrz 2016, o 08:23

Hydroliza skrobi

Post autor: Dusia28 »

Witajcie, mam pytanie odnośnie pH, w jakim zachodzi rozkład skrobi Na chemii uczyłam się, że skrobia hydrolizuje w środowisku kwaśnym ( jony H+ nad strzałką).Z kolei na metabolizmie z biologii przy trawieniu skrobi nauczycielka podawała śród. obojętne ( jama ustna) i lekko zasadowe ( dwunastnica) jako optymalne dla działania enzymów hydrolitycznych rozkładających skrobię. Natomiast w żołądku, gdzie panuje środowisko kwaśne, rozkład skrobi nie zachodzi . Jak się to ma do informacji wniesionych z lekcji chemii? Z góry dzięki za odpowiedź )

marygarry
Posty: 3
Rejestracja: 12 lut 2017, o 11:42

Re: Hydroliza skrobi

Post autor: marygarry »

W jamie ustnej pH jest prawie obojetne (pH 6,4-7,0), zachodzi wstepne trawienie polisacharydu pod wplywem amylazy slinowej ( nie pod wplywem pH). Powstaja produkty, ktore nastepnie sa trawione w jelicie cienikim ( wiec nie jest to juz skrobia a dekstryny i disacharydy powstale z rozkladu tego zwiazku w jamie ustnej), tam panuje pH lekko zasadowe ( 7,1-8,4) optymalne dla enzymow hydrolitycznych np. amylazy jelitowej.
W oragnizmie czlowieka rozklad zachodzi pod wplywem odpowiednich enzymow, ktore moga dzialac w optymalnym dla nich srodowisku, wiec w odpowiednim pH.
Wedlug mnie nie nalezy tego mieszac z chemia poniewaz tam rozklad zachodzi w warunkach laboratoryjnych.
marygarry
Posty: 3
Rejestracja: 12 lut 2017, o 11:42

Re: Hydroliza skrobi

Post autor: marygarry »

W zoladku pH jest zbyt niskie zeby mogly dzialac odpowiednie enzymy hydrolityczne.
ODPOWIEDZ
  • Podobne tematy
    Odpowiedzi
    Odsłony
    Ostatni post