Witajcie, mam pytanie odnośnie pH, w jakim zachodzi rozkład skrobi Na chemii uczyłam się, że skrobia hydrolizuje w środowisku kwaśnym ( jony H+ nad strzałką).Z kolei na metabolizmie z biologii przy trawieniu skrobi nauczycielka podawała śród. obojętne ( jama ustna) i lekko zasadowe ( dwunastnica) jako optymalne dla działania enzymów hydrolitycznych rozkładających skrobię. Natomiast w żołądku, gdzie panuje środowisko kwaśne, rozkład skrobi nie zachodzi . Jak się to ma do informacji wniesionych z lekcji chemii? Z góry dzięki za odpowiedź )
Hydroliza skrobi
Re: Hydroliza skrobi
W jamie ustnej pH jest prawie obojetne (pH 6,4-7,0), zachodzi wstepne trawienie polisacharydu pod wplywem amylazy slinowej ( nie pod wplywem pH). Powstaja produkty, ktore nastepnie sa trawione w jelicie cienikim ( wiec nie jest to juz skrobia a dekstryny i disacharydy powstale z rozkladu tego zwiazku w jamie ustnej), tam panuje pH lekko zasadowe ( 7,1-8,4) optymalne dla enzymow hydrolitycznych np. amylazy jelitowej.
W oragnizmie czlowieka rozklad zachodzi pod wplywem odpowiednich enzymow, ktore moga dzialac w optymalnym dla nich srodowisku, wiec w odpowiednim pH.
Wedlug mnie nie nalezy tego mieszac z chemia poniewaz tam rozklad zachodzi w warunkach laboratoryjnych.
W oragnizmie czlowieka rozklad zachodzi pod wplywem odpowiednich enzymow, ktore moga dzialac w optymalnym dla nich srodowisku, wiec w odpowiednim pH.
Wedlug mnie nie nalezy tego mieszac z chemia poniewaz tam rozklad zachodzi w warunkach laboratoryjnych.
Re: Hydroliza skrobi
W zoladku pH jest zbyt niskie zeby mogly dzialac odpowiednie enzymy hydrolityczne.
-
- Podobne tematy
- Odpowiedzi
- Odsłony
- Ostatni post
-
- 6 Odpowiedzi
- 5872 Odsłony
-
Ostatni post autor: Giardia Lamblia
3 maja 2014, o 11:50
-
- 0 Odpowiedzi
- 11145 Odsłony
-
Ostatni post autor: Larsonik
6 kwie 2017, o 19:59
-
-
hydrolityczne działanie na błonkę skrobi?
autor: eloelo1553 » 7 lis 2015, o 21:02 » w Nauki przyrodnicze - 1 Odpowiedzi
- 5844 Odsłony
-
Ostatni post autor: AnnaWP
8 lis 2015, o 11:55
-
-
-
Ile atomów znajduje się w łańcuchu skrobi, składającym się z 700 merów glukozy
autor: Justynka5487 » 1 kwie 2020, o 16:31 » w Chemia w szkole i na studiach - 4 Odpowiedzi
- 1488 Odsłony
-
Ostatni post autor: Justynka5487
2 kwie 2020, o 09:05
-
-
- 6 Odpowiedzi
- 2344 Odsłony
-
Ostatni post autor: charlottemadness00
13 gru 2015, o 21:18
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości