Witam
Jestem piwowarem domowym i od dłuższego czasu borykam się z problemem infekowanania moich piw przez dzikie drożdże, które zostały zidentyfikowane w badaniu mikroskopowym w browarze.
Sam również prowadziłem obserwacje mikroskopowe jednak nie wiem o nich nic a zatem nie wiem jak z nimi walczyć.
Czy ktoś z szanownych kolegów wie jakie może być źródło takiej mikroflory? Drożdże w tak dużych ilościach zwykle nie występują, bo do rozrodu potrzebują dość specyficznych warunków i nie infekują scian, podłóg czy innych materiałów jak np pleśnie. Ma ktoś z szanownych kolegów wiedzę na temat pracy z hodowlą drożdży tzw dzikich? Myślałem o ozonowaniu mieszkania, może ktoś zna stężenia ozonu które poradzilyby sobie z drożdżami? Może ktoś z Gliwic chciałby mi pomóc i zrobić badanie mikrobiologiczne powietrza z mojej kuchni? Lub wskazać kogoś lub jakąś instytucję która pomoglaby takie badanie wykonać?
Pozdrawiam
Jacek
Mikroflora drożdży w mojej kuchni - jak walczyć?
-
- Podobne tematy
- Odpowiedzi
- Odsłony
- Ostatni post
-
- 83 Odpowiedzi
- 22305 Odsłony
-
Ostatni post autor: Sokol
15 lip 2016, o 13:10
-
- 0 Odpowiedzi
- 3220 Odsłony
-
Ostatni post autor: matek237
17 maja 2014, o 15:53
-
-
problem z określaniem ilości drożdży
autor: Kankuros » 25 lip 2015, o 13:29 » w Olimpiady Biologiczne - 2 Odpowiedzi
- 1670 Odsłony
-
Ostatni post autor: AnnaWP
27 lip 2015, o 08:56
-
-
-
Transformacja drożdży- niejasność w protokole
autor: maartynaa002 » 23 wrz 2014, o 18:14 » w Biotechnologia - 0 Odpowiedzi
- 3867 Odsłony
-
Ostatni post autor: maartynaa002
23 wrz 2014, o 18:14
-
-
- 1 Odpowiedzi
- 12090 Odsłony
-
Ostatni post autor: robkaLover21
28 paź 2017, o 13:03
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 7 gości