Kontrakcja

Ogólne forum chemiczne poruszające problemy chemii ogólnej, nieorganicznej i organicznej
kamil2904
Posty: 2
Rejestracja: 28 lip 2017, o 14:43

Kontrakcja

Post autor: kamil2904 » 28 lip 2017, o 14:48

Witam, mam problem ze zrozumieniem zjawiska kontrakcji. Wszelkie dostępne mi źródła podają suchą definicję że zjawisko to wynika z tworzenia się wiązań wodorowych między etanolem a wodą. No dobrze ale przecież między 2 cząsteczkami wody też się tworzą wiązania wodorowe, między 2 cząsteczkami etanolu podobnie. W związku z tym co? tworzy się tych wiązań więcej np 2 wiązania między 1 cz H2O i 1 cz etanolu a w przypadku tego samego związku po jednym tzn między 1 cz H2o i 1 cz H2O 1 wiązanie? Jeżeli ktoś ma jakiś właściwy pogląd na tą sprawę proszę o podzielenie się.

Awatar użytkownika
lukasz471
Posty: 882
Rejestracja: 27 kwie 2010, o 01:57

Re: Kontrakcja

Post autor: lukasz471 » 28 lip 2017, o 17:09

Czyli widzę, że wiesz już że kontrakcja wynika z tworzenia się wiązań wodorowych między etanolem i wodą. Chodzi dokładnie o to, że siła wiązań wodorowych etanol-etanol i woda-woda jest mniejsza niż siła wiązania wodorowego etanol-woda. Skoro wiązanie wodorowe etanol-woda jest najmocniejsze, to takie cząsteczki będą względem siebie bliżej niż w roztworze samego etanolu i samej wody. Pytanie jeszcze, dlaczego akurat wiązanie wodorowe etanol-woda jest silniejsze? Chodzi tu głównie o kształt cząsteczek. Można powiedzieć, że woda zagłębia się w puste luki pomiędzy cząsteczkami etanolu i na tej podstawie dochodzi do kontrakcji.

kamil2904
Posty: 2
Rejestracja: 28 lip 2017, o 14:43

Re: Kontrakcja

Post autor: kamil2904 » 29 lip 2017, o 07:03

Dzięki za wyjaśnienie.

Biocide
Posty: 12
Rejestracja: 27 lip 2017, o 09:59

Re: Kontrakcja

Post autor: Biocide » 3 sie 2017, o 20:39

Podobne zjawisko da się zaobserwować mieszając np piasek z kasztanami, mak z pszenicą albo groch z kapustą.
Tutaj cząsteczki są oczywiście w wymiarach makro.

ODPOWIEDZ