Doświadczenie chemiczno-biologiczne, problem badawczy

Forum biochemiczne poruszające problemy związane z chemią w organizmach żywych, biosyntezą, strukturą, stężeniem, funkcjami i przemianami substancji chemicznych w organizmach
mcjaykaka
Posty: 1
Rejestracja: 17 lut 2018, o 16:26

Doświadczenie chemiczno-biologiczne, problem badawczy

Post autor: mcjaykaka » 17 lut 2018, o 17:48

Witam, jakieś pomysły? Chodzi tutaj o amoniak?
Załączniki
Przechwytywanie.PNG

Adenina_ina
Posty: 45
Rejestracja: 1 lut 2018, o 09:56

Re: Doświadczenie chemiczno-biologiczne, problem badawczy

Post autor: Adenina_ina » 17 lut 2018, o 19:56

Moim zdaniem:
Problem: Wplyw temperatury na intesywnosc fermentacji alkoholowej przeprowadzanej przez drozdze.

Hipoteza: Podwyzszona temperatura powoduje zahamowanie fermentacji prowadzonej przez drozdze.

W normalnej temperaturze fermentacja bedzie sobie zachodzic i wydzieli sie co2 co doprowadzi do zmetnienia wody wapiennej. Jak powachamy to poczujemy won alkoholu.

W drugiej fazie fermentacja bedzie zahamaowana, jedyne co sie skropli do probowki to woda ewentualnie troche alkoholu, co da odczyn obojetny (a w normalnych warunkach z fazy 1 daloby odczyn zasadowy). Nie bardzo rozumiem, po co jest papierek. Zeby sprawdzic palnosc alkoholu

Chodzi o fermentacje na 1000%

Adenina_ina
Posty: 45
Rejestracja: 1 lut 2018, o 09:56

Re: Doświadczenie chemiczno-biologiczne, problem badawczy

Post autor: Adenina_ina » 17 lut 2018, o 19:58

Wroc- w pierwszej fazie tez bylby odczyn obojetny, badz slabo zasadowy, ale raczej obojetny

ODPOWIEDZ
  • Podobne tematy
    Odpowiedzi
    Odsłony
    Ostatni post