Aminokwasy - właściwości

Forum biochemiczne poruszające problemy związane z chemią w organizmach żywych, biosyntezą, strukturą, stężeniem, funkcjami i przemianami substancji chemicznych w organizmach
Luizkana
Posty: 1
Rejestracja: 19 sty 2020, o 16:13

Aminokwasy - właściwości

Post autor: Luizkana » 19 sty 2020, o 16:39

Cześć wszystkim. Mam takie pytanie na pracy domowej z biochemii:
Trypsyna katalizuje hydrolizę wiązania peptydowego utworzonego przez grupy karboksylowe aminokwasów których łańcuchy boczne mają w pH=8 ładunek dodatni.  Który z poniższych peptydów może być trawiony przez trypsynę?  

Wybierz jedną odpowiedź:
a. Asp-His-Ser-Ala-Cys
b. Glu-Ser-Arg-Ala-Leu
c. Glu-Cys-Ser-His-Lys
d. Cys-Leu-Phe-Asp-Glu
e. Asn-Cys-Met-Asp-Gly

Odpowiedź to b. Ale nie mogę zrozumieć dlaczego.
Myślałam, że w pH=8 to kwaśne AA takie jak Glu i Asp będą raczej ujemne ze względu na to, że obie grupy karboksylowe (jedna w łańcuchu bocznym) oddadzą jony H i będą w formie COO- (ze względu na niskie pKa). Co jest nie tak z moim rozumowaniem?

Dziękuję za pomoc.

ODPOWIEDZ
  • Podobne tematy
    Odpowiedzi
    Odsłony
    Ostatni post