Mam problem z następującym doświadczenie.
Do dwóch probówek nalano etanolu i kwasu octowego, a następnie do jednej z nich dodano kwasu siarkowego (VI). Obie probówki ogrzewano, wystudzono, a następnie dodano do każdej z nich nasyconego roztworu soli kuchennej. Zarezerwuj zachodzące zmiany i wyjaśnij je.
Wiem, że w tej pierwszej probowce, do której dodajemy kwas zajdzie reakcja estryfikacji i powstanie octan etylu. Ale w tej drugiej, w której nie będzie dodatku kwasu nie wiem co się stanie. I w jakim celu ta sól kuchenna?
Pomoże ktoś?
Reakcja estryfikacji
-
- Podobne tematy
- Odpowiedzi
- Odsłony
- Ostatni post
-
- 0 Odpowiedzi
- 5211 Odsłony
-
Ostatni post autor: krellu
21 kwie 2015, o 21:03
-
-
Mechanizm estryfikacji kwasu trimetylobenzoesowego alkoholem metylowym
autor: Wiollonczelistka » 2 maja 2018, o 10:23 » w Chemia organiczna - 1 Odpowiedzi
- 2883 Odsłony
-
Ostatni post autor: adamantan
8 maja 2018, o 16:15
-
-
- 4 Odpowiedzi
- 5922 Odsłony
-
Ostatni post autor: Sarita
20 kwie 2016, o 21:02
-
- 1 Odpowiedzi
- 2340 Odsłony
-
Ostatni post autor: Cappy
21 mar 2016, o 20:52
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 18 gości