Trochę się w tych oświetlaczach i Waszych wypowiedziach pogubiłem, ale to raczej teraz normalne u mnie i jak na razie nieważne
Co do nasadki trino do Biolara, MB 30...
Ostatnimi czasy sprzedałem dwa Biolary, ale z wyraźnym życzeniem kupujących o nasadki trino.
Dwa razy "upolowałem" używanego Leitz'a w granicach 100-150 Euro.
Podstawa, to dopytać o wymiar "jaskółczego ogona", aby później się się nie zdziwić i nie kombinować, bo szukając ich dostawałem dosyć różne informacje o ich wymiarach, a byłem przekonany, że to standard jak w PZO.
Trzeba też chyba uważać na wszelkie elektroniczne dodatki i wyjścia jak w tej nasadce z poniższego linku:
"
Tubusy Trinokular do mikroskopu Leitz Diaplan–" na eBay
ebay 115358622522
Od dawna mam pewną nasadę foto z jednoocznym wziernikiem ale i przewodami elektrycznymi i wtyczką do podłączania pod coś tam. Pomimo, że wywaliłem niepotrzebną "elektronikę/elektrykę" cały czas coś było nie tak (i z obrazem w okularze i z obrazem w aparacie).
Natomiast przy tym zestawie Zeiss, który niedawno okazjonalnie kupiłem jest wszystko (wg mnie) idealnie.
Co prawda ja nie lubię obserwacji przez taki pojedynczy okular podglądowy, ale...(!?)
Wiadomo przystosowanie Zeiss do PZO wymaga drobnych zabiegów adaptacyjnych.
Druga opcja to chińskie nasadki (NIE INDYJSKIE!!!)
Ceny 500-700 zł na Ali lub eBay i opinie znajomych, którzy je posiadają i używają są raczej pochlebne
Oto jedna z wypowiedzi na FB:
"Karol Kryczka
Bogusław Mazurek Może ja odpowiem, bo mam takie samo chino-trino W cenie 500zł wg mnie bardzo dobry wybór, mimo że np. mój egzemplarz daje w prawym okularze niewielkie odbłyski, obecne jednak tylko przy obserwacji wizualnej powyżej ob. 20x i tylko przy zezowaniu. Nie przekłada się to na trzeci tor. Załączam zdjęcie tego "zjawiska", aby było bardziej wyraźne, w świetle spolaryzowanym."
Wydaje mi się też, że to o czym pisał Jarud jest warte grzechu i ma duży sens, czyli czysta projekcja bezpośrednia i podgląd na monitorze/tablecie, choć sam jeszcze nie próbowałem