Zamrażanie mięsa i lodów

Biologia pełna jest ciekawostek, z którymi warto zapoznać się aby pogłębić wiedzę na temat otaczającego nas świata
Fokly
Posty: 4
Rejestracja: 4 lis 2007, o 13:46

Zamrażanie mięsa i lodów

Post autor: Fokly »

Jak wiadomo po zamrożeniu i odmrożeniu mięsa nie powinno się go ponownie zamrażać. Dlaczego? Co sie dzieje że nie można tak robić. Takie samo pytanie w stosunku do lodów, których po odmrożeniu też nie powinno się zamrażać.
arti
Posty: 437
Rejestracja: 2 sty 2007, o 15:51

Re: Zamrażanie mięsa i lodów

Post autor: arti »

Bo tworzą się kryształki lodu i przetrwalniki bakterii chyba
Awatar użytkownika
MiRACiDiUM
Posty: 892
Rejestracja: 20 wrz 2005, o 01:00

Re: Zamrażanie mięsa i lodów

Post autor: MiRACiDiUM »

Zamrażanie nie zabija całkowicie mikroflory mięsa. Po rozmrożeniu taki produkt psuje się o wiele szybciej. Odmrażanie sprzyja rozwojowi bakterii. Szczególnie dobrze namnażają się w lodach gronkowce. Oprócz zagrożenia infekcją, można też się nabawić intoksykacji, ponieważ gronkowce wytwarzają enterotoksynę.
ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 7 gości