Zamrażanie mięsa i lodów
Zamrażanie mięsa i lodów
Jak wiadomo po zamrożeniu i odmrożeniu mięsa nie powinno się go ponownie zamrażać. Dlaczego? Co sie dzieje że nie można tak robić. Takie samo pytanie w stosunku do lodów, których po odmrożeniu też nie powinno się zamrażać.
Re: Zamrażanie mięsa i lodów
Bo tworzą się kryształki lodu i przetrwalniki bakterii chyba
- MiRACiDiUM
- Posty: 892
- Rejestracja: 20 wrz 2005, o 01:00
Re: Zamrażanie mięsa i lodów
Zamrażanie nie zabija całkowicie mikroflory mięsa. Po rozmrożeniu taki produkt psuje się o wiele szybciej. Odmrażanie sprzyja rozwojowi bakterii. Szczególnie dobrze namnażają się w lodach gronkowce. Oprócz zagrożenia infekcją, można też się nabawić intoksykacji, ponieważ gronkowce wytwarzają enterotoksynę.
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 7 gości