Strona 1 z 1

Octan etylu (etanian etylu)

: 22 lis 2015, o 18:30
autor: soczka
Czy można otrzymać ten ester z wódki i octu spirytusowego (w domowych warunkach). Czy najpierw odparować ocet i kupić stary, dobry spiryt 96% ? Czy będzie rzeczywiście pachnieć owockami ?

Re: Octan etylu (etanian etylu)

: 26 maja 2016, o 09:33
autor: maciej12398
Denaturat wyjdzie taniej niż spiryt a efekt taki sam.


Re: Octan etylu (etanian etylu)

: 27 maja 2016, o 11:14
autor: adamantan
maciej12398 pisze:Czy można otrzymać ten ester z wódki i octu spirytusowego (w domowych warunkach). Czy najpierw odparować ocet i kupić stary, dobry spiryt 96% ? Czy będzie rzeczywiście pachnieć owockami ?
Ze względu na ustalanie się stanu równowagi oraz niską wartość stałej równowagi z wódki i octu spirytusowego nie uzyskasz zadowalających ilości estru, aby wyczuć go zmysłem powonienia. Użycie denaturatu znowu nie pozwoli zmysłem zapachu go wyczuć. Trzeba zainwestować w lodowaty kwas octowy oraz np. CaO do odwodnienia wódki do poziomu nieco powyżej 96%. Przeprowadzając reakcję estryfikacji z użyciem lodowatego kwasu octowego oraz własnoręcznie otrzymanym z wódki spirytusem można z zadowalającą wydajnością otrzymać ester. Oczywiście najlepiej byłoby użyć bezwodnika octowego tudzież chlorku acetylu oraz etanolu absolutnego.