Strona 1 z 3

Samodzielne tanie gotowanie/odżywianie

: 12 wrz 2010, o 14:46
autor: Irminna
Pomyślałam, że skoro jedną z dwóch głównych części utrzymania się poza domem oprócz kasy za wynajęcie lokum stanowi jedzenie, to dobrze by było podzielić się swoimi różnymi patentami na tanie ale jednocześnie przyjazne dla żołądka (bo o to chodzi żeby fastfood był sporadyczną ostatecznością) odżywianie.

Ja zacytuję tu patent cinereus z którym rozmawiałam o tym w innym temacie. Myślę jednak że osobny temacik poświęcony tylko patentom i prostym, tanim przepisom na fajne potrawy będzie bardzo pomocny i przydatny

Sposób cinereus, który odjąwszy cenę zakwaterowania potrafi się utrzymać za 350 zł:

Kanapki jem, owszem - na sniadanie lub kolacje jesli mam ochote, zupek chinskich przez 2 lata studiow zjadlem w sumie moze z 5-10.
Sos spaghetti = 3 zł słoiku starcza na 3 dania, makaron = 2 zł na 4 dania, ser zolty 3 plastry 1/5 paczki za 5 zł + przyprawa. Daje to 2,5 zł za spaghetti na 1 obiad, drogo ? ryz 1 torebka 40 groszy + 1/4 paczki warzyw morozonych 75 groszy + 15 dag piersi z kurczaka = 1,8 zł = 2,95 zł za obiad, tylko samemu sie gotuje

starcza jeszcze na slodycze i slone przekaski + czasem na alkohol jesli mam ochote a i na kebaba sie nie raz pojdzie.

Jem w miare normalnie, do restaruacji nie chodze bo nie chce zeby mi kelner do zupy naplul, zakupy robie w Biedronce glownie, za 30 zl da sie tam nakupic na 3-4 dni bez problemow, pomnoz to x10 i masz 300 zl na miesiac, zostaje 50 zl na jakas paste do zebow, mydlo itp.

Re: Samodzielne tanie gotowanie/odżywianie

: 13 wrz 2010, o 14:34
autor: marti91
Tzn ja studia dopiero zaczynam, ale wiele razy bywało, ze trzeba było samemu coś upichcić, albo cały czas jeść kanapki, no więc ja np. lubię, jak nie muszę za bardzo kombinować, czyli:
obiad/kolacja- wspomniany ryż z warzywami, tylko ja na końcu podlewam jeszcze bulionem i chwilkę gotuję, takie niby risotto. Ryżu gotuję pół kg (w woreczkach drożej wychodzi), ale do warzyw dodaje np. połowę z tego (i tak powstaje cała taka średnia patelnia jedzonka), więc zostaje jeszcze na śniadanko, wystarczy tylko ugotować mleko.
Mleczne zupy ogólnie są tanie i dobre, w biedronce mają też fajne musli, a samemu można zrobić zacierkę, chwila roboty, a syte i smaczne.

Hmm, co tu jeszcze. np. sos pieczarkowy, ale nie z żadnego fixu, tylko z normalnych pieczarek, też w miarę szybko sie robi i niedrogo.
-Jajka w sosie musztardowym + ziemniaki.
-W przypadku braku kotleta do ziemniaków, można podsmażyć kiełbaskę z cebulką i też dobra, a co ważne szybciutko sie robi.
-No i naleśniki, usmażyć ze 20 i na każdy posiłek można z czymś innym jeść.
-tosty, jak się nie ma czasy/siły to zawsze to coś na ciepło.

Re: Samodzielne tanie gotowanie/odżywianie

: 13 wrz 2010, o 14:48
autor: katiusza
polecam pierś z kurczaka - przyprawioną wedle uznania. Delikatnie podsmażyć na patelni i potem wrzucić do garnka. Dodać sos słodko-kwaśny, kukurydzę i pokrojonego ananasa. Dobre bez niczego, można też jeść z bagietką lub ryżem - co kto lubi.

Re: Samodzielne tanie gotowanie/odżywianie

: 13 wrz 2010, o 15:23
autor: Biollka
aż dziw, że nikt o zupach nie wspomniał ja bardzo lubię i polecam. Ciepłe i dużo, a więc i sycące, a jednocześnie niskokaloryczne (tj.bez śmietany robię akurat). Albo na kurczakowych nogach albo z piersi kurczaka, ale wtedy warto dodać jeszcze kostki rosołowej, żeby smak był bardziej intensywny, wiadomo są i drobiowe i wieprzowe i grzybowe, kto co lubi. do gotującego się mięsca wrzucamy właśnie . hmm. właściwie to to co mamy w domu - można i trochę ryżu dosypać albo makaronu, groszku/qqrydzy/fasoli z puszki, innych warzyw, można też koncentratu pomidorowego albo i świeżych pomidorów, przyprawić podgotować do smaku i jest pycha! pole manewru - nieograniczone tanio, zdrowo, urozmaicenie

Re: Samodzielne tanie gotowanie/odżywianie

: 13 wrz 2010, o 16:19
autor: Irminna
Ale jesteście Ja też potrafię wymienić posiłki to, to i jeszcze to - a tu chodzi o sposób wykonania.
marti91 - w jaki sposób robisz ten sos pieczarkowy.

Co do zup ja mam fajny przepis na zupę rybną - jest pyszna, palce lizać i łatwo ją zrobić, ale składniki nie są niestety tanie i jest ich dużo, więc pominę. Za to błyskawiczna i zaskakująco smaczna sałatka, do której nie trzeba z kolei dużo składników - dosłownie jest ich kilka.

Ogórki (najlepiej gruntowe takie do kiszenia, bo najfajniej chrupią) pokrojone w plasterki lub kostkę, surimi (paluszki krabowe) pokrojone w plasterki, do tego dużo koperku, najlepiej cały pęczek pokroić i posypać pieprzem, solą i zalać naturalnym jogurtem - wymieszać i wcinać
Fajne jako zapychacz i drugie śniadanie. Bardzo smaczne, niepracochłonne i tanie.

Re: Samodzielne tanie gotowanie/odżywianie

: 13 wrz 2010, o 16:55
autor: godziasia
hmm, pyzy z mięsem kupuje się od razu paczuszkę, nie wiem dokładnie ile kosztuje, ale bez szaleństw, po prostu gotujesz wodę, wrzucasz kluseczki, podgotowujesz i smacznego zresztą instrukcja chyba jest na opakowaniu można z chlebem/ryżem czy z czym kto chce.
Polecam też taki sprytny sposób, co zrobić jeśli zostanie Wam się trochę chleba, który jest już deczko zbyt czerstwy (zdarza się tak czasami, nie ukrywajmy) - rozbełtać jajko na talerzu, umoczyć w tym kromki, podsmażyć na patelni (olej/masło, co kto woli, na maśle lepsze) iii.smacznego dosolić, dopieprzyć do smaku

Re: Samodzielne tanie gotowanie/odżywianie

: 13 wrz 2010, o 17:01
autor: attyde
Co do naleśników - uwielbiam z szynką i serem żółtym.
Po prostu na upieczony naleśnik kładziemy plaster szynki, na to plaster sera, smażymy lub podgrzewamy w mikrofali, polewamy keczupem mniam d

Re: Samodzielne tanie gotowanie/odżywianie

: 13 wrz 2010, o 18:40
autor: marti91
Sos pieczarkowy? Bardzo prosto:
Rozgrzewam patelnię z odrobiną oleju, na to wrzucam pokrojoną w kostkę cebulkę, jak się ona zeszkli, to dodaję pokrojone pieczarki (najładniej wyglądają w plasterkach, ale wygodniej się kroi w kostkę) i lekko solę, potem przykrywam coby się poddusiło. Nastepnie podlewam wodą (ilość wg uznania) i wsypuje do szklanki trochę mąki, trochę wody, a po wymieszaniu dodaję do sosu, żeby zagęścić (jeśli ktoś nigdy nie robił żadnego sosu, to niech pamięta, żeby zawsze mieszać mąkę w szklance z niewielką ilością wody, bo jeśli wsypie się od razu n patelnię, to łatwo zrobić kluski). Jeszcze doprawić do smaku i gotowe

Na sos musztardowy też dać przepis?

Re: Samodzielne tanie gotowanie/odżywianie

: 13 wrz 2010, o 19:17
autor: Sephora
tak zapodaj dla mnie

Re: Samodzielne tanie gotowanie/odżywianie

: 13 wrz 2010, o 21:10
autor: kocilapki
chinszczyzna jest pyszna i prosta, kroi się pierś z kurczaka w podłużne kawałki - do garnka na oliwie i podgrzewać dopóki kurczak będzie biały, do tego dodać mrożonke warzywa (są mieszanki na chinszczyznę, ale z innym mieszanek fiz warzyw też spoko) i do tego jak kurczak i warzywa będą już okej to wlać sos słodko-kwaśny ze słoika, dodać przypraw, gotować, żeby zgęstniał i ugotować ryż. Gotowy ryż wsypać do miseczki, polać sosem, resztę ostudzić i włożyć do lodówki na jutro, a danie zjeść .

Re: Samodzielne tanie gotowanie/odżywianie

: 13 wrz 2010, o 21:54
autor: Irminna
Gosiak pisze: tak zapodaj dla mnie
i dla mnie

Re: Samodzielne tanie gotowanie/odżywianie

: 14 wrz 2010, o 08:16
autor: mirella90
Ja też uwielbiam zupy. Łatwe i pożywne Właśnie od jutra zamierzam się też zająć produkcją mrożonek i słoików", co by zabierać z domu w razie potrzeby robię między innymi ogórki na zupę: kiszone kroję w kostkę (ale można też utrzeć na tarce), pakuję do słoiczków po koncentracie pomidorowym - 1 wystarcza na cały garnek zupy i pasteryzuję przez 20 minut. Zimą będzie jak znalazł.

Przygotuję też zapas klusków śląskich do zamrożenia. Jeśli ktoś chce to mogę podać przepis. Też łatwe w przygotowaniu, i do tego można wykorzystać nadmiarowe ziemniaki z obiadu z poprzedniego dnia.

No i oczywiście wszelkiego rodzaju sałatki, zapiekanki na-winie (czyli z tego, co się nam pod rękę nawinie )

Re: Samodzielne tanie gotowanie/odżywianie

: 14 wrz 2010, o 08:31
autor: Irminna
Nie pytaj tylko podawaj Jak ktoś wie/umie to znajdzie tu coś innego dla siebie, a jak ktoś nie umie to przyda mu się jak znalazł.

Teoretycznie można korzystać z książki kucharskiej, ale chodzi o to że tutaj jest takie mini-kompendium prostych i szybkich w przygotowaniu potraw i w dodatku sprawdzonych osobiście. No i w razie czego jak coś nie wychodzi, można zawsze wejść na forum i zadać pytanie przepisodwacy