Strona 1 z 1

temperatury wrzenia i topnienia

: 27 paź 2013, o 10:32
autor: olaess
Cześć, mam do zrobienia zadanie takie:
Uporządkuj poniższe substancje:
a) 0,2M CaCl2 (aq)
b) 1M sacharoza(aq)
c) 0,4M CaCO3
d) 1,1M etanol
według
-najwyższej temperatury wrzenia
-najwyższej temperatury topnienia

Byłabym wdzięczna gdyby ktoś mi wytłumaczył od czego zależą temperatury wrzenia i topnienia, bo nie mam pojęcia jak ruszyć to zadanie

Re: temperatury wrzenia i topnienia

: 27 paź 2013, o 18:16
autor: BialaPanna
Ogólnie chodzi o ilość moli cząsteczek w roztworze i wartość steżenia. Im wyższe stężenie roztworu tym niższa temperatura krzepnięcia (jak krzepnięcie to odwrotny proces - topnienie) i wyższa temperatura wrzenia.

a) 0,2M CaCl2 (aq)
CaCl2 dysocjuje w wodzie na 2 aniony chlorkowe i kation wapniowy, co w rezultacie daje 0,6mola cząsteczek w 0,2M roztworze CaCl2.

b) 1M sacharoza(aq)
Sacharoza np. nie dysocjuje, dlatego w roztworze pozostanie jedynie 1mol cząteczek.

Resztę spróbuj zrobić samodzielnie. -)
c) 0,4M CaCO3
d) 1,1M etanol


Także ten roztwór, który będzie miał najwięcej moli cząteczek w roztworze będzie miał najniższą temperaturę topnienia i najwyższą temperaturę wrzenia.

Re: temperatury wrzenia i topnienia

: 28 paź 2013, o 00:29
autor: olaess
okej, dzięki wielkie za wyjaśnienie )

w takim razie powinno być o tak?
najwyższa temperatura wrzenia: etanol, sacharoza, CaCO3, CaCl2
najwyższa temperatura topnienia: CaCl2, CaCO3, sacharoza, etanol

Re: temperatury wrzenia i topnienia

: 28 paź 2013, o 20:53
autor: adamantan
Drobna korekta:

W roztworach soli (maturalnych) nie ma cząsteczek.
Treść oryginalnego zadania była nieco inna, bo nie można otrzymać 0,4M roztworu wodnego CaCO3 (standardowy, trudno rozpuszczalny związek na poziomie podstawowym). Maksymalne stężenie molowe, jakie da się uzyskać to ok. 7*10-4 M. Ale w zadaniu jest podpucha - należało się zorientować, że ten roztwór CaCO3 to prawie czysta woda z osadem CaCO3 (mieszanina niejednorodna), więc dla tego przypadku efekt ebulioskopowy i krioskopowy będą najniższe.

Obliczając ilości indywiduów dla pozostałych przypadków (pomijamy maturalnie Prawo Raoulta, tworzenie się azeotropu z etanolem - tak chciał autor zadania) możemy uszeregować mieszaniny:

Zgodnie z rosnącym efektem krio- i ebulioskopowym:

CaCO3, CaCl2, sacharoza, etanol


Zgodnie z rosnącą temperaturą wrzenia mieszaniny (czyli tak samo jak rosnący efekt krio- i ebulioskopowym):

CaCO3, CaCl2, sacharoza, etanol

Zgodnie z rosnącą temperaturą topnienia mieszaniny (czyli odwrotnie niż rosnący efekt krio- i ebulioskopowym):

etanol, sacharoza, CaCl2, CaCO3