Strona 1 z 1

Dlaczego stopień dysocjacji zależy od stężenia?

: 9 maja 2014, o 10:26
autor: marcl14
Wiem, że stopień maleje wraz ze wzrostem stężenia roztworu - ale czy ktoś wie, z czego to wynika?


Re: Dlaczego stopień dysocjacji zależy od stężenia?

: 9 maja 2014, o 10:29
autor: Giardia Lamblia
W miarę rozcieńczania coraz więcej cząsteczek wody ma dostęp do grup kwasowych/kwasu.

Widać to z reguły przekory (dla stężonych roztworów):

HR, gdzie R to reszta kwasowa

HR + H2O ⇌ R- + H3O+

Dodajemy wody równowaga przesuwa się w prawo (zwiększa się stopień dysocjacji)

Re: Dlaczego stopień dysocjacji zależy od stężenia?

: 9 maja 2014, o 15:17
autor: minnie_the_moocher
wikipedia pisze:Stopień dysocjacji to stosunek liczby moli cząsteczek danego związku chemicznego, które uległy rozpadowi na jony do łącznej liczby moli cząsteczek tego związku, znajdującego się w roztworze, fazie gazowej lub stopie, w którym zaszło zjawisko dysocjacji elektrolitycznej.
Giardia Lamblia pisze:W miarę rozcieńczania coraz więcej cząsteczek wody ma dostęp do grup kwasowych/kwasu.
A co z poniższą hipotetyczną sytuacją:
Na jedną molekułę kwasu przypada 1*10^9 molekuł wody.
Jak zmieni się stopień dysocjacji zwiększając stężenie kwasu dwukrotnie - dwie molekuły kwasu przypadają na 1*10^9 molekuł wody?
Czy zmaleje? Chyba wątpię. Jeśli tak - proszę wytłumaczyć dlaczego.

Re: Dlaczego stopień dysocjacji zależy od stężenia?

: 9 maja 2014, o 18:13
autor: Giardia Lamblia
Wszystko zależy od mocy kwasu, możesz sobie policzyć przy jakiej najniższej stałej dysocjacji będziesz miał stopień dysocjacji równy ok. 50% dla 1 molekuły kwasu przypadającej na 5*108 cząsteczek H2O.

Re: Dlaczego stopień dysocjacji zależy od stężenia?

: 9 maja 2014, o 20:35
autor: marcl14
Bardzo dziękuję! Długo się męczyłem, a to przecież proste