Strona 1 z 1
Dlaczego stopień dysocjacji zależy od stężenia?
: 9 maja 2014, o 10:26
autor: marcl14
Wiem, że stopień maleje wraz ze wzrostem stężenia roztworu - ale czy ktoś wie, z czego to wynika?
Re: Dlaczego stopień dysocjacji zależy od stężenia?
: 9 maja 2014, o 10:29
autor: Giardia Lamblia
W miarę rozcieńczania coraz więcej cząsteczek wody ma dostęp do grup kwasowych/kwasu.
Widać to z reguły przekory (dla stężonych roztworów):
HR, gdzie R to reszta kwasowa
HR + H2O ⇌ R- + H3O+
Dodajemy wody równowaga przesuwa się w prawo (zwiększa się stopień dysocjacji)
Re: Dlaczego stopień dysocjacji zależy od stężenia?
: 9 maja 2014, o 15:17
autor: minnie_the_moocher
wikipedia pisze:Stopień dysocjacji to stosunek liczby moli cząsteczek danego związku chemicznego, które uległy rozpadowi na jony do łącznej liczby moli cząsteczek tego związku, znajdującego się w roztworze, fazie gazowej lub stopie, w którym zaszło zjawisko dysocjacji elektrolitycznej.
Giardia Lamblia pisze:W miarę rozcieńczania coraz więcej cząsteczek wody ma dostęp do grup kwasowych/kwasu.
A co z poniższą hipotetyczną sytuacją:
Na
jedną molekułę kwasu przypada
1*10^9 molekuł wody.
Jak zmieni się stopień dysocjacji zwiększając stężenie kwasu dwukrotnie - dwie molekuły kwasu przypadają na 1*10^9 molekuł wody?
Czy zmaleje? Chyba wątpię. Jeśli tak - proszę wytłumaczyć dlaczego.
Re: Dlaczego stopień dysocjacji zależy od stężenia?
: 9 maja 2014, o 18:13
autor: Giardia Lamblia
Wszystko zależy od mocy kwasu, możesz sobie policzyć przy jakiej najniższej stałej dysocjacji będziesz miał stopień dysocjacji równy ok. 50% dla 1 molekuły kwasu przypadającej na 5*108 cząsteczek H2O.
Re: Dlaczego stopień dysocjacji zależy od stężenia?
: 9 maja 2014, o 20:35
autor: marcl14
Bardzo dziękuję! Długo się męczyłem, a to przecież proste