Strona 1 z 1

Jak zneutralizować kwas/OCET?

: 11 lip 2016, o 06:50
autor: hazard
Witam, czyszczę monety za pomocą octu! Po przetrzymaniu ich w szklance z octem przez parę godzin efekt jest zdumiewający!

Problem polega na tym, że gdy je osuszę ROBIĄ SIĘ ZIELONE!

Pojawiają się wżery których już nie można usunąć (

Ocet to kwas, czy ktoś mi może powiedzieć czym to zneutralizować po wyjęciu ze szklanki?

Tak żeby nie robiły się zielone ale zachowały swój piękny wygląd.

Proszę o odpowiedź jak dla laika czyli np co kupić/poszukać w kuchni w jakiej proporcji rozrobić itd

Re: Jak zneutralizować kwas/OCET?

: 11 lip 2016, o 11:47
autor: adamantan
Po wyjęciu z octu powinieneś dokładnie wypłukać monety pod strumieniem wody oraz od razu wysuszyć ręcznikiem papierowym. Nie można tylko wyjąć monety z octu i wytrzeć, bo ślady kwasu pozostają i wraz z tlenem z powietrza i wilgocią powoli korodują stop, z którego wykonana jest moneta. Po wyjęciu z octu i opłukaniu można dodatkowo wrzucić monetę na kilka minut do roztworu sody oczyszczonej lub nawet w palcach ponacierać papką sody oczyszczonej z wodą. To drugie ma jeszcze tę zaletę, że dodatkowo lekko poleruje nam monetę i może usunąć inne skazy, które nie usunął z monety kwas octowy. Tak czy siak ostatni etap to dokładne wypłukanie monety pod strumieniem wody i od razu wysuszenie jej.
Nie zalecam jednak oczyszczania w occie monet wykonanych z glinu (aluminium, takich jak monety 1zł z lat 80-tych), bo po kilku godzinach trzymania ich w occie mogą się mocno roztworzyć. Jak już to rozcieńczony ocet i na kilkanaście minut (doświadczalnie dobrać). Nacieranie sodą oczyszczoną odpada, bo glin ma niską twardość i będą rysy jak po papierze ściernym.

Wżery, które otrzymałeś na monetach są nieodwracalne.
Sodę oczyszczoną można kupić w każdym markecie spożywczym (czasem nawet w sklepiku osiedlowym). Przybliżony dział - proszki do pieczenia itp.