Strona 1 z 1

Wodorowęglan sodu

: 15 cze 2011, o 15:42
autor: sufler
Witam!
Mam dwa pytania dotyczące reakcji zwodorowęglanu sodu. Jak wiadomo, po dodaniu octu lub kwasku cytrynowego do roztworu sody oczyszczonej zachodzi reakcja z wydzieleniem dużej ilości bąbelków. Jaka dokładnie jest to reakcja i co w niej powstaje (oprócz dwutlenku węgla oczywiście).

Moje drugie pytanie dotyczy proszku do pieczenia. Na Wikipedii napisali, że podczas termicznego rozkładu wodorowęglanu sodu zawartego w proszku, powstaje woda, CO2 (które powoduje spulchnianie ciasta) i węglan sodu. No i właśnie, co z tym węglanem? My go potem zjadamy z ciastem Z mojej dotychczasowej wiedzy chemicznej wynika, że węglany łatwo rozkładają się na tlenki. No to nawet jakby się ten Na2CO3 rozłożył do CO2 i NaO, to znowu tlenek sodu musielibyśmy spożyć

Re: Wodorowęglan sodu

: 15 cze 2011, o 22:51
autor: DMchemik
spokojnie, nikt nie zjada Na2O w cieście. Na2CO3 rozkłada się w dużo wyższych temperaturach niż NaHCO3. A nawet jeśli to taki Na2O miałby z czym przereagować w cieście. A powstaje w reakcji z octem sól kwasu octowego która zowie się?

Re: Wodorowęglan sodu

: 19 cze 2011, o 10:30
autor: sufler
Octan sodu?