Wodorowęglan sodu
: 15 cze 2011, o 15:42
Witam!
Mam dwa pytania dotyczące reakcji zwodorowęglanu sodu. Jak wiadomo, po dodaniu octu lub kwasku cytrynowego do roztworu sody oczyszczonej zachodzi reakcja z wydzieleniem dużej ilości bąbelków. Jaka dokładnie jest to reakcja i co w niej powstaje (oprócz dwutlenku węgla oczywiście).
Moje drugie pytanie dotyczy proszku do pieczenia. Na Wikipedii napisali, że podczas termicznego rozkładu wodorowęglanu sodu zawartego w proszku, powstaje woda, CO2 (które powoduje spulchnianie ciasta) i węglan sodu. No i właśnie, co z tym węglanem? My go potem zjadamy z ciastem Z mojej dotychczasowej wiedzy chemicznej wynika, że węglany łatwo rozkładają się na tlenki. No to nawet jakby się ten Na2CO3 rozłożył do CO2 i NaO, to znowu tlenek sodu musielibyśmy spożyć
Mam dwa pytania dotyczące reakcji zwodorowęglanu sodu. Jak wiadomo, po dodaniu octu lub kwasku cytrynowego do roztworu sody oczyszczonej zachodzi reakcja z wydzieleniem dużej ilości bąbelków. Jaka dokładnie jest to reakcja i co w niej powstaje (oprócz dwutlenku węgla oczywiście).
Moje drugie pytanie dotyczy proszku do pieczenia. Na Wikipedii napisali, że podczas termicznego rozkładu wodorowęglanu sodu zawartego w proszku, powstaje woda, CO2 (które powoduje spulchnianie ciasta) i węglan sodu. No i właśnie, co z tym węglanem? My go potem zjadamy z ciastem Z mojej dotychczasowej wiedzy chemicznej wynika, że węglany łatwo rozkładają się na tlenki. No to nawet jakby się ten Na2CO3 rozłożył do CO2 i NaO, to znowu tlenek sodu musielibyśmy spożyć