Strona 1 z 1

kwas acetylosalicylowy

: 4 mar 2015, o 19:21
autor: Juandejerra
Witam, ostatnio dowiedziałem się, że spożywanie alkoholu w trakcie przyjmowania aspiryny jest szkodliwe i ciekawi mnie jaki związek powoduje ten zły wpływ. Według moich rozważań kwas acetylosalicylowy reaguje z etanolem tworząc estr ( nie jestem w stanie sklecić sensownej nazwy), potem doszedłem do wniosku, że w żołądku ( dużo H+) ulega r-cji hydrolizy , tworząc salicylan metylu . Czy to ten produkt jest szkodliwy ? Wątpie by bylo to tak proste , więc jeśli ktoś wie na czym ten problem polega to będę wdzięczny za wytłumaczenie.


Re: kwas acetylosalicylowy

: 31 mar 2015, o 07:08
autor: DMchemik
Nie, takie rozważania są pozbawione, niestety, racji bytu, bo żadna z tych reakcji nie zajdzie ot tak. Wiele leków niespecjalnie dobrze rozpuszcza się w wodzie, niespecjalnie się wchłania i wychodzi z nas drugą stroną większość zażytej dawki. Ale w alkoholu rozpuszczają się lepiej, spożywanie ich z alkoholem może skutkować zwiększonym wchłanianiem, albo ich działanie w kombinacji razem po wchłonięciu może mieć negatywne skutki. Nie zawsze jest to prawdą, często jest to też zabezpieczenie producenta przed tym, by jedna pigułka nie była zbyt skuteczna, bo co to dla niego za interes? -)