Strona 1 z 1

Odróżnianie glukozy od glicerolu

: 5 gru 2016, o 15:43
autor: Krezol
Witam. Mam taki problem z zadaniem:

Roztwór wodny glukozy od gliceolu można odróżnić za pomocą reakcji z:
a)wodorotlenkiem miedzi (II) zachodzącej w warunkach pokojowych,
b)chlorkiem żelaza (III),
c)amoniakalnym roztworem tlenku srebra (I) w podwyższonej temperaturze,
d)wodorotlenkiem miedzi(II) zachodzącej w podwyższonej temperaturze.

Według klucza poprawne odpowiedzi to C i D.
Proszę o odpowiedź z uzasadnieniem. Z góry dziękuje za odpowiedź.

Re: Odróżnianie glukozy od glicerolu

: 5 gru 2016, o 17:16
autor: asiazow
Glukoza jest cukrem redukującym, więc ulega próbom Tollensa (z amoniakalnym roztworem tlenku srebra (I) i temp.) i Trommera (z wodorotlenkiem miedzi (II) i temp.).
Glicerol jest alkoholem polihydroksylowym, więc nie ulega tym próbom

Re: Odróżnianie glukozy od glicerolu

: 6 gru 2016, o 22:31
autor: Krezol
Niestety nie mogę się z Tobą zgodzić bo jedna z metod wykrywania alkocholii polihydroksylowych polega na użyciu Cu(OH)2. Chodzi mi głównie o to czy w warunkach podwyższonej temp. ta reakcja zajdzie czy nie. Ale dziękuje za odpowiedź

Re: Odróżnianie glukozy od glicerolu

: 7 gru 2016, o 08:06
autor: Cappy
Krezol, Tylko, że zachodzi ona w niepodwyższonej temperaturze I ma kompletni inny efekt. W trommerze powstaje ceglastoczerwony osad a w reakcji alkoholi polihydroksylowych z Cu(OH)2 powstaje klarowny szafirowy roztwór

Re: Odróżnianie glukozy od glicerolu

: 16 lut 2017, o 21:06
autor: Krezol
Wiem, że trochę późno. Dziękuję za odpowiedź. Wszystko rozumiem moim problemem było to że nie wiedziałem, że glukoza z Cu(OH)2 na zimno daje taki sam efekty (zawiera grupy hydroksylowe) jak glicerol