Obliczenie wydajności chłodnicy do parzenia kawy.
: 21 cze 2016, o 12:54
Na początek serdecznie wszystkich witam.
Posiadam pewien problem, który może nie do końca związany jest z chemią, ale na pewno każdy chemik będzie w stanie pomóc mi z rozwiązaniem go.
Jestem w trakcie budowy syfonu próżniowego do parzenia kawy. (wybaczcie taki błahy w mniemaniu niektórych powód tematu )
Zasada działania jest bardzo prosta. Kolba kulista podgrzewana jest od spodu palnikiem a w niej gotuje się woda, woda gotując się przechodzi rurką do naczynia w którym znajduje się zmielona i gotowa do zaparzenia kawa. Woda przechodząc do drugiego naczynia wytwarza w kolbie próżnię, która następnie zasysa kawę z powrotem do kolby i mamy w ten sposób pięknie zaparzoną kawę w jakże efektowny sposób.
Mój problem jest następujący. Temperatura idealna do zaparzenia kawy powinna zawierać się w przedziale 90 st C do 96 st C. Z mojego doświadczenia to 92 st C i teraz budując takie urządzenie chciałbym uzyskać dokładnie taką temperaturę do ekstrakcji kawy.
Bardzo bym prosił, drodzy chemicy, o pomoc w obliczeniu, jak długa powinna być rurka transportująca wodę do kawy, żeby na tej drodze temperatura spadła do 92 stopni. mógłbym pewnie bawić się w dopasowanie temperatury na drodze prób i błędów, ale wymagałoby to zakupu odpowiedniej ilości rurek itd, a nawet nie wiem od czego zacząć, bo z chemią i fizyką mam naprawdę niewiele wspólnego.
Ad. średnicy rurki transportującej- szczerze nie wiem, będę używał kolby kulistej o pojemności 1000 ml z korkiem szczelnie zamykającym z możliwością wsadzenia rurki. Przypuszczam, że są w tym temacie jakieś standardy więc też prosiłbym o pomoc. Cała aparatura oczywiście będzie szklana.
Jeśli znacie jakieś dobre sklepy prowadzące sprzedaż detaliczną takie sprzętu to prosiłbym o jakieś linki.
Posiadam pewien problem, który może nie do końca związany jest z chemią, ale na pewno każdy chemik będzie w stanie pomóc mi z rozwiązaniem go.
Jestem w trakcie budowy syfonu próżniowego do parzenia kawy. (wybaczcie taki błahy w mniemaniu niektórych powód tematu )
Zasada działania jest bardzo prosta. Kolba kulista podgrzewana jest od spodu palnikiem a w niej gotuje się woda, woda gotując się przechodzi rurką do naczynia w którym znajduje się zmielona i gotowa do zaparzenia kawa. Woda przechodząc do drugiego naczynia wytwarza w kolbie próżnię, która następnie zasysa kawę z powrotem do kolby i mamy w ten sposób pięknie zaparzoną kawę w jakże efektowny sposób.
Mój problem jest następujący. Temperatura idealna do zaparzenia kawy powinna zawierać się w przedziale 90 st C do 96 st C. Z mojego doświadczenia to 92 st C i teraz budując takie urządzenie chciałbym uzyskać dokładnie taką temperaturę do ekstrakcji kawy.
Bardzo bym prosił, drodzy chemicy, o pomoc w obliczeniu, jak długa powinna być rurka transportująca wodę do kawy, żeby na tej drodze temperatura spadła do 92 stopni. mógłbym pewnie bawić się w dopasowanie temperatury na drodze prób i błędów, ale wymagałoby to zakupu odpowiedniej ilości rurek itd, a nawet nie wiem od czego zacząć, bo z chemią i fizyką mam naprawdę niewiele wspólnego.
Ad. średnicy rurki transportującej- szczerze nie wiem, będę używał kolby kulistej o pojemności 1000 ml z korkiem szczelnie zamykającym z możliwością wsadzenia rurki. Przypuszczam, że są w tym temacie jakieś standardy więc też prosiłbym o pomoc. Cała aparatura oczywiście będzie szklana.
Jeśli znacie jakieś dobre sklepy prowadzące sprzedaż detaliczną takie sprzętu to prosiłbym o jakieś linki.