Strona 1 z 1

Fermentacja mlekowa.

: 13 lip 2011, o 15:16
autor: adgj
Witam.

Przy dużym wysiłku zachodzić może oddcyhanie beztlenowe, w wyniku czego powstaje zbędny prosukt tj. kwas mlekowy. Bardziej wytrenowani sportowcy mają lepszą tolerację w stosunku do tego prosuktu fermentacji.

Znanym mi sposobem na usunięcie zakwasów jest potraktowanie mięśnia na przemian zimną i ciepłą wodą.

Nie wiem niestety jaka jest tego natura. czy ktoś mógłby mi wyjaśnić co się wtedy dzieje?

Re: Fermentacja mlekowa.

: 13 lip 2011, o 18:01
autor: AnnaWP
Nie wiem, ale zgaduję.
Kwas mlekowy musi być transportowany do wątroby, gdzie jest metabolizowany, więc zmiany temperatur mogą powodować rozszerzenie i kurczenie naczyń, co może przyspieszyć transport.

Re: Fermentacja mlekowa.

: 14 lip 2011, o 07:38
autor: adgj
Fakt. glukoneogeneza. dzięki.