Fermentacja mlekowa.
: 13 lip 2011, o 15:16
Witam.
Przy dużym wysiłku zachodzić może oddcyhanie beztlenowe, w wyniku czego powstaje zbędny prosukt tj. kwas mlekowy. Bardziej wytrenowani sportowcy mają lepszą tolerację w stosunku do tego prosuktu fermentacji.
Znanym mi sposobem na usunięcie zakwasów jest potraktowanie mięśnia na przemian zimną i ciepłą wodą.
Nie wiem niestety jaka jest tego natura. czy ktoś mógłby mi wyjaśnić co się wtedy dzieje?
Przy dużym wysiłku zachodzić może oddcyhanie beztlenowe, w wyniku czego powstaje zbędny prosukt tj. kwas mlekowy. Bardziej wytrenowani sportowcy mają lepszą tolerację w stosunku do tego prosuktu fermentacji.
Znanym mi sposobem na usunięcie zakwasów jest potraktowanie mięśnia na przemian zimną i ciepłą wodą.
Nie wiem niestety jaka jest tego natura. czy ktoś mógłby mi wyjaśnić co się wtedy dzieje?