Strona 1 z 1

Pytanko na myślenie... pasożyty

: 5 maja 2012, o 10:51
autor: dandex
Witajcie, mam fajne pytanie. Pomożecie mi na nie odpowiedzieć?

Dlaczego żywiciel pośredni musi być przynajmniej częściowo roślinożerny, a żywiciel ostateczny przynajmniej częściowo mięsożerny?

Re: Pytanko na myślenie... pasożyty

: 5 maja 2012, o 11:31
autor: Selene93
Może ma to związek z łańcuchem pokarmowym? Bo w sumie tak jak materia krąży w przyrodzie (producenci-konsumenci-reducenci) tak i pasożyt musi w różnych formach oblecieć wszystko żeby zamknąć cykl rozwojowy. Od jaj gdzieś w odchodach na trawie czy jaj na roślinach wodnych do org. żywiciela ostatecznego.

Re: Pytanko na myślenie... pasożyty

: 5 maja 2012, o 12:02
autor: Bartek_DST
dandex,
Dlaczego żywiciel pośredni musi być przynajmniej częściowo roślinożerny, a żywiciel ostateczny przynajmniej częściowo mięsożerny?
Ponieważ krowa zjada z ziemi swoje papu a wiadome,że to jest trawa i tam będą jaja,zeżre je jak zawsze żarłocznym swoim zwyczajem i w jej mięchu będą takie malutkie tasiemczykowce które zje ktoś kto jest przynajmniej częściowo mięsożerny czyli człowiek i masz Ci babo tasiemca
lepiej nie umiałem

a tak na poważnie
Krowa-roślinożerna- żywiciel pośredni-zostaje zarażona
Człowiek-mięsożerny-żywiciel ostateczny-zjada zarażone mięso
i jak już pisałem masz ci babo tasiemca

Re: Pytanko na myślenie... pasożyty

: 7 paź 2012, o 19:18
autor: kopaczsiarki
Niekoniecznie, a w przypadku Toxoplasma gondii, człowiek jest żywicielem pośrednim, jednak nie ma tutaj nic do tego, że jest roślinożerny choć trochę, bo może to być taki sobie Teksańczyk, który poza keczupem (pomidorami) nie jadł innej roślin, nie zaraża się, bo zjadł sałatkę z odchodami kota, bo są także inne drogi zakażenia jak: brak higieny, transfuzje, przez łożysko- wrodzona, kontakty analne, surowe mięso. Mówienie choć trochę roślino-/ mięsożerny strasznie uogólnia, bo kot jedzący karmę z marchewką już się łapie na pośredniego, a dzięki kawałkom kurczaka na ostatecznego (co ma miejsce u Toxoplasma).
Rozróżnianie na żywicieli pośredni i ostatecznych jest tylko i wyłącznie ze względu na formy (jajo, larwa, dorosły) w ciele danego żywiciela, nie na jego preferencje kulinarne.