Strona 1 z 1

Anatomia ryb ryba bez ości

: 20 gru 2014, o 22:00
autor: tchorz
No wzieło mnie światecznie- mam przygotowac rybę BEZ ości.
Kulinarnych rad troche przeczytałam, ale moze jakiś oceanolog coś wie? Wisomo są żebra i inne kości oraz ości. ale.
Biologicznie myślałamże wszyskie kostoszkieletowe maja ości (poziom maturalny) kulinarnie okazuje się że jest jakoś inaczej.
Szukałam atlasu anatomicznego np karpia czy halibuta,żeby zobaczyć ile tych osci i wszystkie wyciagnąć.
pomoże ktoś naukowo rekin nie ma osci (wiedza biologiczna) czy jak kupię kawałek rekina to bedzie bez osci i smak podobny do ryby? w końcu chrzęstno szkieletowe.
Wiem ze wiedza biologiczna przydaje sie tylko do matury (

Re: Anatomia ryb ryba bez ości

: 20 gru 2014, o 22:38
autor: Aksolotl
Nie kupuj rekina : o ten mocznik dla izoosmotyczności. Ponoć mięso serio śmierdzi moczem
(tak słyszałam )

Re: Anatomia ryb ryba bez ości

: 2 cze 2015, o 23:15
autor: Keti
Podobno fajny jest jesiotr, nie wiem czy znajdziesz idealne rozwiązanie bez prawie niczego do obierania b chyba węgorz też ma mało w sobie ale nie dam głowy. Najczęściej dla niechętnym ością poleca się tego jesiotra.