Owoce i warzywa - proste pytania
: 3 lis 2010, o 16:03
Hej. Mam kilka dosyć dziwnych pytań, z pozoru prostych, tylko nie wiem jak na nie odpowiedzieć w sposób biologiczny. Z góry dziękuję za pomoc
1. Wyjaśnij przyczynę brunatnienia przecierów jabłkowych.
2. Na czym polega konserwujące działanie cukru dodawanego do przetworów owocowych.
3. Liście kapusty czerwonej po zagotowaniu przyjmują kolor niebiesko-fioletowy. Po dodaniu kilku kropel soku z cytryny stają się czerwone, Wyjaśnij przyczynę zmiany zabarwienia liści.
4. Dlaczego ugotowane owoce i warzywa stają się miękkie?
5. Co sprawia, że wywar uzyskany podczas gotowania dojrzałych owoców po ostudzeniu tworzy galaretkę?
1. Wyjaśnij przyczynę brunatnienia przecierów jabłkowych.
2. Na czym polega konserwujące działanie cukru dodawanego do przetworów owocowych.
3. Liście kapusty czerwonej po zagotowaniu przyjmują kolor niebiesko-fioletowy. Po dodaniu kilku kropel soku z cytryny stają się czerwone, Wyjaśnij przyczynę zmiany zabarwienia liści.
4. Dlaczego ugotowane owoce i warzywa stają się miękkie?
5. Co sprawia, że wywar uzyskany podczas gotowania dojrzałych owoców po ostudzeniu tworzy galaretkę?