Strona 1 z 1

Kurczaki modyfikowane

: 20 cze 2017, o 14:05
autor: jurajczyk
Cześć,
Ciekawi mnie sprawa modyfikowanych kurczaków. We wszystkich kurczakach do kupienia podobno jest masa chemii, polepszaczy, sterydów itp. jaki to ma wpływ na nas? i co to są w ogóle za związki chemiczne w porównania np. do takiego kurczaka [mod].

Re: Kurczaki modyfikowane

: 30 paź 2017, o 11:46
autor: Beneks
Kupujemy każdego roku odchowane 3kg kurczaki taki już do uboju. Taki coś siedzi na dupie i nie łazi ledwo zipie tak jest nafaszerowane sterydami lekami itp. Przez 3 tyg robi pod siebie na różowo - czyli wydala z siebie całą chemię. Dopiero po 3-4 tygodniach normalnego odżywania na zbożu, chlebie, ziemniakach nadaje się do spożycia. Karmimy go przez 3-4 tyg a on po tym czasie spada na wadze z 3 na 2-2,5 kg.
Pomyślcie ile kosztowałby prawdziwy kurczak w sklepie.

Re: Kurczaki modyfikowane

: 2 lis 2017, o 09:53
autor: ciasteczko25
no właśnie i tu masz racje

Re: Kurczaki modyfikowane

: 2 lis 2017, o 11:40
autor: wortokusz
To straszne. Dobrze, że mam dostęp do kurczaków z pewnego gospodarstwa - 100% ekologii. A jeśli nie, to kupuję wyłącznie wołowinę w sklepie.

Re: Kurczaki modyfikowane

: 6 lis 2017, o 08:16
autor: Dagmaras
Wortokusz, masz rację z tą wołowiną. To najzdrowsze mięso. Krowy przez większość roku wypasają się na łąkach i nie są faszerowane paszami, lekami i sterydami. Jest tylko jedno ale, najlepsza wołowina jest eksportowana, a na nasz rynek trafia stara krowa, która smakiem nie zachęca do ponownego zakupu. Koło się zamyka, na półkach sklepowych leży stare drogie mięso wołowe.

Re: Kurczaki modyfikowane

: 17 sty 2018, o 11:30
autor: wojtekgmo2
A co sądzicie o firmach które reklamują swoje produkty jako wolne od niepotrzebnej chemii tak jak w przypadku tej firmy która twierdzi że sprzedaje kurczaki bez antybiotyków. Uważacie że to tylko zgrabny ale zakłamany marketing czy rzeczywiście ich produkty są wolne od antybiotyków i zbędnej chemii. W ogóle to przegięcie jak faszerowane są kurczaki antybiotykami podobno prewencyjnie. Zapobiegawczo to można łykać witaminki a nie antybiotyki.

Re: Kurczaki modyfikowane

: 8 lut 2018, o 14:40
autor: chroboczek
Tak naprawde dopóki nie wiemy na pewno skąd dane mięso pochodzi nigdy nie mamy pewności co jemy. Są jakieś normy do przestrzegania, sanepidy, owszem ale co chwile słyszy sie o dużych znanych i teoretycznie zanufanych markach że jakaś afera bo np robaki w produkcie spożywczym albo inne takie kwiatki. Nie wierze do końca w napisy na opakowaniach i w to producenci sprzedają sklepom i ludziom. Niestety nie ejsteśmy w stanie każdy posiadać własnego gospodarstwa rolnego, farmy, sadu itp, więc musimy zdać sie na tą przetwarzaną żywnośc przynajmniej cześciowo.