Strona 1 z 1

Wyciąg, ferment czy produkt gnicia?

: 9 paź 2011, o 12:50
autor: nemeczek93
Hej !
Mam do was pytanie.
Otóż tworzyłem pracę olimpijską z biologii. W wielkim skrócie polegała ona na tym, że około 2-3kg wkłady owocowe lub warzywne włożyłem do takij jakby kontenerów z odprowadzeniem i podlewałem to wodą. Oczywiscie te wkłady gniły/ fermentowały czy coś innego i zbierałem ten wyciąg wodny co się zbierał z tego syfu.
Mam dowas pytanie w przybliżeniu co mogło się dziac w tych kontenerach. Jakim koronnym argumentem było by to, że występowało tam gnicie, fermentacja albo coś innego (co?), bo przecież nie mogę powiedziec, że to gniło nie potwierdzając tego.
Bardzo proszę o pomoc, literaturę (nawet obcojęzyczną jeśli ktoś zna).

Re: Wyciąg, ferment czy produkt gnicia?

: 18 lis 2011, o 18:35
autor: Panikabotanika
Wszystko zależy czy kontenery były szczelne - wtedy miałeś szanse na fermentację, więc i podlewałeś nalewką.