Strona 1 z 1

OWoŻiŻ - technologia gastronomiczna

: 2 lut 2018, o 18:17
autor: biolchemiczny
Czy jest tu ktoś, kto brał udział w zeszłorocznej edycji Olimpiady Wiedzy o Żywieniu i Żywności? Ciekawi mnie, jak wyglądała II część etapu centralnego. Jak przygotowywaliście się do niej? Jakie książki możecie do tego polecić? Dziękuję za każdą odpowiedź

Re: OWoŻiŻ - technologia gastronomiczna

: 21 lut 2019, o 11:15
autor: wojo412
Z tego co pamiętam ku zaskoczeniu wszystkich nie było projektowania przyjęć ani kalkulowania diet. W tekście wstępnym była informacja, że jakiś sędziwy Pan chce zorganizować przyjęcie z jakiejś okazji. Były podane warunki: ma to być zgodne z zasadami żywienia dla osób starszych oraz zgodne z zasadami wydawania przyjęć. Był wykaz produktów do dyspozycji i trzeba było je rozdzielić na produkty do dania głównego i do deseru oraz dobrać do nich zastawę. Następnie wykonać schemat blokowy lub inny przeprowadzania procesu. Było jeszcze zadanie, w którym wymienionym w tabeli produktom trzeba przyporządkować + lub - jeśli chodzi o to czy są odpowiednie dla osób starszych oraz opisać dlaczego tak lub nie.

Pisz wyraźnie i czytelnie, nie denerwuj się to będzie dobrze. Mi laureat uciekł przez to, że źle przeniosłem odpowiedź w pierwszym etapie - nie dostaniesz drugiego arkusza do poprawy więc proponuje korzystać z ołówka i poprawiać długopisem.

Skup się na testach zdecydowanie przed ostatnim etapem - tam najłatwiej nastukać punktów.
Co do samej II części i materiałów - korzystaj z wymienionych na stronie olimpiady.

Powodzenia