Strona 1 z 1

Jak to tkanka (cebuli)?

: 9 kwie 2012, o 14:15
autor: andrzej357
Witam,oglądałem ostatnio tkankę cebuli,tego białego co się je(sorry nie znam się).
[Tu miał być zeskanowany rysunek,ale czemuś nie mogę tego wysłać]
W takim razie spróbuje ją opisać,komórki są podłużne cylindryczne,przypominają komórki miękiszu palisadowego ale są przezroczyste.Nie zaciemniają płyn Lugola.Większość jest pustych ale niektóre mają wypełnione komórki czymś(mniej lub bardziej)ciemnym,jakby wodą.
Jeżeli potrzeba więcej szczegółów, pytać.
Co to za tkanka?

Re: Jak to tkanka (cebuli)?

: 9 kwie 2012, o 17:16
autor: kamilorni
andrzej357 pisze:Co to za tkanka?
sam sobie odpowiedziałeś na to pytanie. To jest tkanka miękiszowa.

Re: Jak to tkanka (cebuli)?

: 9 kwie 2012, o 17:52
autor: andrzej357
rozumiem że to miękisz palisadowy,ale jak morze być miękisz palisadowy ,jak niema chloroplastów.

Re: Jak to tkanka (cebuli)?

: 9 kwie 2012, o 21:48
autor: kamilorni
andrzej357 pisze:rozumiem że to miękisz palisadowy,ale jak morze być miękisz palisadowy ,jak niema chloroplastów.
cebula należy do okrytonasiennych jednoliściennych, a miękisz palisadowy występuje u jednoliściennych dwuliściennych. Jest to po prostu miękisz spichrzowy.

Re: Jak to tkanka (cebuli)?

: 10 kwie 2012, o 09:54
autor: AnnaWP
Jeśli komórki wydawały się przejrzyste i tworzyły z grubsza jedną warstwę, to raczej była to tradycyjna epiderma cebuli.

To białe, to są liście spichrzowe.

Re: Jak to tkanka (cebuli)?

: 12 kwie 2012, o 09:19
autor: andrzej357
Dokładnie tak wyglądały,dzięki