Strona 1 z 6

Chleb

: 30 paź 2008, o 15:43
autor: sensus5005
Chleb biały czy pełnoziarnisty? – Nie jadam chleba – mówi Barry. – Ale gdybym jadał, to tylko białe pieczywo. Ziarna pszenicy i otręby są ostre, pocierają i podrażniają ścianki przewodu pokarmowego, co wykazało badanie w 2006 roku. Rozrywają ścianki komórek jelita. Wyniki badań Imperial Cancer Research Fund z 1996 roku dowodzą, że ich spożywanie jest powiązane z występowaniem zespołu jelita drażliwego, zapalenia uchyłków jelita grubego, a nawet raka jelita grubego.
Znalazłem dzisiaj taki fragment
Proszę o opinie.

Re: Chleb

: 30 paź 2008, o 15:59
autor: Savok
jak ktos spozywa cale ziarna, albo pieczywo zawierajace cale ziarna (tzwrozmaitosci"), to moze. maka pelnoziarnista jest rownie drobna, co ta na chleb bialy.

Re: Chleb

: 30 paź 2008, o 16:04
autor: sensus5005
A może w ogóle wyrzucić chleb z jadłospisu?

Re: Chleb

: 30 paź 2008, o 17:42
autor: skarabae
Czym planujesz go zastąpić? Była nawet taka książkaŻycie bez pieczywa", ale mi prawde mówiąc nie chciałoby się tym głowy zawracać. Brnąc w tego typu dywagacje dalej można i nabiał wyrzucić, bo też znajdą się jakieś ale.

Re: Chleb

: 30 paź 2008, o 20:23
autor: Matthiola
najwiecej skladnikow odzywczych jest w bielnie i plewkach.
W bielnie jest duzo bialek i cukrow [z przewaga bialek], w zarodku sa enzymy, dlatego skielkowane ziarno nie ma juz tak wiele zieren skrobii i glutenu i jest mniej wypiekowe. Dzialanie enzymow mozemy sprobowac sami w domu - mamy w jamie ustnej enzymy amylolityczne i po dluzszym zuciu uchego chleba poczujemy ze robi sie slodki - wlasnie rozlozylismy skrobie :]
co zas do plew to zawieraja mikroelementy oraz duzo wlokna, ktore jak wiadomo wspomaga organizm w obronie przeciwko chorobom ukladu pokarmowego.
Co zas do pieczywa - biale pieczywo jest z maki pszennej bez plewek - ziarno nagie. Chleb taki ma mniej skladnikow odzywczych a wiecej glutenu - im wiecej glutenu tym chleb jest pulchniejszy. Gluten jest dla organizmu nieszkodliwy [za wyj. ludzi uczulonych].
Chleb pelnoziarnisty jest z plewkami i zawiera czesto duzo maki zytniej. Jest ona bogatsza w skladniki pokarmowe. Do tego dochodza zbawienne plewki. Malo glutenu - chleb jest twardszy i bardziej zbity.

Chleb bialy jest rarytasem dla organizmu, ale nie poleca sie go jest w wylacznosci. Mozna za to go podjadac jako przysmak.

Zycie bez chleba jest mozliwe - nalezy spozywac inne przetwory maczne - m.in. makarony.

Co do chleba polecam pumpernikiel.

Re: Chleb

: 30 paź 2008, o 22:32
autor: Jakusz
Ja piekę chleb na mące pełnoziarnistej pszennej i żytniej z dodatkiem mąki białek (w celu zwiększenia ilości glutenu - pomaga to w uzyskaniu odrobinę bardziej puszystej struktury - chleb nie wychodzi tak zbity). Uważam, że taki chleb jest bardziej wartościowy. Po za tym lepiej się czuję po jego zjedzeniu.

Moim zdaniem to co jest napisane w załączonym fragmencie to bzdura. Proponuję w ogóle, jeść tylko przeciery, bo jeszcze coś nas podrażni. Błonnik zawarty w mące pełnoziarnistej zapobiega zaleganiu treści w jelitach, co przecież może być powodem różnego rodzaju zapaleń w dłuższym okresie.

Re: Chleb

: 30 paź 2008, o 22:45
autor: Matthiola
poza tym kto powiedzial ze onet to wiarygodne źródło wiedzy. Co do chleba pieczonego w domu to nie moge sie doczekać lata jak pojade w Świętokrzyskie i ciocia bedzie kladła godącebułki chleba na słomie żytniej i zapach będzie w całym domostwie

Re: Chleb

: 31 paź 2008, o 13:45
autor: ziabol
da sie żyć bez chleba to prawda, udało mi się przez jakiś rok. Ale zauważyłam jaki to idiotyzm. Po co rezygnować z tego, co dobre? i w dodatku zdrowe?

Re: Chleb

: 31 paź 2008, o 14:03
autor: Matthiola
a co jadłaś zamiast kanapek? czym można zapchać się rano i na wieczór w takim razie? - co prawda ja też niewiele go jem, ale to raczej efekt braku czasu na jedzenie i wole wszamać zupkę chińską a chleb mi nie schodzi nim spleśnieje

Re: Chleb

: 31 paź 2008, o 14:08
autor: ziabol
wafle ryżowe i tym podobne badziewka głupia nastolatka byłam i tyle. Ogólnie wtedy mało co jadłam.

Re: Chleb

: 31 paź 2008, o 20:52
autor: mila1301
Matthiola pisze:wole wszamać zupkę chińską
A ile można jechać na tych zupkach?!
Moim zdaniem chleb powinno się jeść, ale umiarkowaną ilość. Ja teraz mam trochę ograniczoną możliwość jedzenia chleba i muszę kroić kromkę na mniejsze kawałeczki, ale przez to jem trochę mniej i mam nadzieję, że trochę schudnę. PP

Re: Chleb

: 31 paź 2008, o 21:11
autor: yeast
Nie uważam, żeby zastępowanie chleba makaronem miało sens. Jedzenie jest dla ludzi, tylko nie można przesadzać. No, chyba że ktoś nie toleruje glutenu, ale to inna sprawa.

Re: Chleb

: 31 paź 2008, o 21:20
autor: Matthiola
yeast, makaron produkuje sie z triticum durum - pszenica twarda, ktora rozni sie od naszej tym ze ma bardziej szkliste bielno, ae glutenu zawiera tyle samo.
makaron jest tak samo szkodliwy alergikom co maka i pieczywo