Strona 1 z 1

Reakcje tłuszczy i aminokwasów

: 2 lut 2014, o 18:58
autor: elerrina
Hej,
proszę o pomoc z kilkoma równaniami:
trioleinian gliceryny + HCl (mi się wydaje, że tu HCl się po prostu przyłączy do wiązania podwójnego tak jak z np.Br2. Mam Rację?)
trioleinian gliceryny + LiAlH4 (ma zajść redukcja, ale do czego?)
lizyna + HCl (chyba HCl się przyłączy do NH2, ale którego?)
seryna + bezwodnik octowy (wydaje mi się, że bezwodnik przyłączy się do C zamiast któregoś OH, tak?)
Dzięki wielkie

Re: Reakcje tłuszczy i aminokwasów

: 2 lut 2014, o 19:32
autor: Giardia Lamblia
elerrina pisze:trioleinian gliceryny + LiAlH4 (ma zajść redukcja, ale do czego?)
Do alkoholu.
elerrina pisze:trioleinian gliceryny + HCl (mi się wydaje, że tu HCl się po prostu przyłączy do wiązania
Ja bym powiedział, że to hydroliza kwasowa + to co napisałaś.
elerrina pisze:lizyna + HCl (chyba HCl się przyłączy do NH2, ale którego?)
Do jednego i/lub drugiego.
elerrina pisze:seryna + bezwodnik octowy (wydaje mi się, że bezwodnik przyłączy się do C zamiast któregoś OH, tak?)
Bezwodniki kwasowe w reakcjach z alkoholami tworzą ester i kwas z którego ten bezwodnik powstał.

Bezwodniki kwasowe w reakcjach z aminami I° i II° tworzą amid i sól kwasu z którego ten bezwodnik powstał.