Strona 1 z 1

Kontrakcja

: 28 lip 2017, o 14:48
autor: kamil2904
Witam, mam problem ze zrozumieniem zjawiska kontrakcji. Wszelkie dostępne mi źródła podają suchą definicję że zjawisko to wynika z tworzenia się wiązań wodorowych między etanolem a wodą. No dobrze ale przecież między 2 cząsteczkami wody też się tworzą wiązania wodorowe, między 2 cząsteczkami etanolu podobnie. W związku z tym co? tworzy się tych wiązań więcej np 2 wiązania między 1 cz H2O i 1 cz etanolu a w przypadku tego samego związku po jednym tzn między 1 cz H2o i 1 cz H2O 1 wiązanie? Jeżeli ktoś ma jakiś właściwy pogląd na tą sprawę proszę o podzielenie się.

Re: Kontrakcja

: 28 lip 2017, o 17:09
autor: lukasz471
Czyli widzę, że wiesz już że kontrakcja wynika z tworzenia się wiązań wodorowych między etanolem i wodą. Chodzi dokładnie o to, że siła wiązań wodorowych etanol-etanol i woda-woda jest mniejsza niż siła wiązania wodorowego etanol-woda. Skoro wiązanie wodorowe etanol-woda jest najmocniejsze, to takie cząsteczki będą względem siebie bliżej niż w roztworze samego etanolu i samej wody. Pytanie jeszcze, dlaczego akurat wiązanie wodorowe etanol-woda jest silniejsze? Chodzi tu głównie o kształt cząsteczek. Można powiedzieć, że woda zagłębia się w puste luki pomiędzy cząsteczkami etanolu i na tej podstawie dochodzi do kontrakcji.

Re: Kontrakcja

: 29 lip 2017, o 07:03
autor: kamil2904
Dzięki za wyjaśnienie.

Re: Kontrakcja

: 3 sie 2017, o 20:39
autor: Biocide
Podobne zjawisko da się zaobserwować mieszając np piasek z kasztanami, mak z pszenicą albo groch z kapustą.
Tutaj cząsteczki są oczywiście w wymiarach makro.