Soda oczyszczona
: 19 wrz 2019, o 16:03
W składu proszku do pieczenia wchodzą wodorowęglan sodu (soda oczyszczona) lub wodorowęglan amonu (amoniak do pieczenia). W temp. wypieku równej 180*C oba rozkładają się z wydzieleniem gazowych produktów, przy czym podczas rozkładu sody oczyszczonej powstaje dodatkowo związek chemiczny o stałm stanie skupienia, zawierający 43,4% sodu.
Do wypieku 600g ciasta (p=1000hPa) wykorzystano 15g wodorowęglanu amonu. Gazowe produkty reakcji jego rozkładu spowodowały spulchnienie ciasta.
Reakcje: Oblicz masę sody oczyszczonej jakiej należy użyć, aby objętość gazowych produktów powstałych w wyniku wypieku ciasta była taka sama, jak podczas wykorzystania tzw. amoniaku do pieczenia.
Prawidłowa odp: 47,9 g
Z góry dziękuję za rozwiązanie.
Do wypieku 600g ciasta (p=1000hPa) wykorzystano 15g wodorowęglanu amonu. Gazowe produkty reakcji jego rozkładu spowodowały spulchnienie ciasta.
Reakcje: Oblicz masę sody oczyszczonej jakiej należy użyć, aby objętość gazowych produktów powstałych w wyniku wypieku ciasta była taka sama, jak podczas wykorzystania tzw. amoniaku do pieczenia.
Prawidłowa odp: 47,9 g
Z góry dziękuję za rozwiązanie.