Strona 1 z 1

Zróżnicowana zawartość wody w nasionach i owocach/liściach?

: 9 paź 2011, o 17:47
autor: nie-mam-pojęcia
Wyjaśnij zróżnicowaną zawartość wody np. w owocu pomidora i i nasionach pomidora. No właśnie czemu w miąższu jest dużo wody a w nasionach nie i w ogóle dlaczego w liściach i owocach zawartość wody wynosi nawet do 90% a w nasionach 10%. Może ktoś mi to wytłumaczyć? Proszę

Re: Zróżnicowana zawartość wody w nasionach i owocach/liściach?

: 9 paź 2011, o 18:13
autor: AnnaWP
Owoce są krótkoterminowe", zachodzi w nich intensywny metabolizm. Dlatego mają dużo wody (zależy jakie, bo owoce suche już nie).

Nasiona muszą przezimować, metabolizm jest drastycznie ograniczony, do tego celu są odwadniane - coś jak przetrwalnik bakterii, tylko inaczej.

Przy kiełkowaniu muszą wprowadzić sporo wody.