Strona 1 z 1

modyfikacja potranslacyjna

: 19 kwie 2016, o 19:33
autor: migelo
Mam pytanie,gdzie dokładnie zachodzi obróbka białek po translacji. Chodzi mi o np. przyłaczanie łańcuchów cukrowych. W podręczniku podaje się siateczkę śródplazmatyczną lub aparat Golgiego. I jak to jest, że w DNA jest zawarta tylko informacja o I-rzeowej strukturze białek, gdzie one potem nabierają wyższych form ?

Re: modyfikacja potranslacyjna

: 21 kwie 2016, o 08:38
autor: AnnaWP
Tak dokładnie to:
glikozylacja odbywa się w kilku etapach:
-przyłączenie oligosacharydu 14 resztowego do dolicholu - lipidu błony ER (w rejonie szorstkiego ER) po stronie cytozolu
- przeniesienie go do wnętrza ER
- wstępne modyfikacje oligosacharydu
- przeniesienie oligosacharydu na białko, na apsaraginian

transport białka do AG
- dalsze modyfikacje oligosacharydu, do utworzenia ogromnej różnorodności

Ale obawiam się, że na maturze pomija się etap pierwotnej glikozylacji, a szkoda. Upewnij się u nauczyciela, czy ten model glikozylacji mu odpowiada