Przyswajalność żelaza z pokarmów pochodzenia zwierzęcego i produktów roślinnych
: 1 mar 2018, o 17:16
Witam
Nie znalazłem podobnego zapytania,
Mianowicie robię arkusz maturalny OKE styczeń 2017,
i padło pytanie Określ przyczynę lepszej przyswajalności w organizmie człowieka żelaza z pokarmów
pochodzenia zwierzęcego niż z produktów pochodzenia roślinnego."
Dwa przykłady poprawnych odpowiedzi to : Inna wartościowość atomów żelaza w pokarmie pochodzenia zwierzęcego/Występowanie żelaza związanego z białkami w pokarmie pochodzenia zwierzęcego.
Moja odpowiedź na którą wpadłem : Żelazo pochodzenia roślinnego jest gorzej przyswajalne ponieważ ludzki
układ pokarmowy nie jest przystosowany do trawienia celulozy budującej ściany komórkowe roślin, a co za tym
idzie dostęp do żelaza w nich w występującego jest utrudniony
Czy ta odpowiedź ma odzwierciedlenie w prawdzie, i czy powinna przejść na egzaminie ?
Z góry dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam
Nie znalazłem podobnego zapytania,
Mianowicie robię arkusz maturalny OKE styczeń 2017,
i padło pytanie Określ przyczynę lepszej przyswajalności w organizmie człowieka żelaza z pokarmów
pochodzenia zwierzęcego niż z produktów pochodzenia roślinnego."
Dwa przykłady poprawnych odpowiedzi to : Inna wartościowość atomów żelaza w pokarmie pochodzenia zwierzęcego/Występowanie żelaza związanego z białkami w pokarmie pochodzenia zwierzęcego.
Moja odpowiedź na którą wpadłem : Żelazo pochodzenia roślinnego jest gorzej przyswajalne ponieważ ludzki
układ pokarmowy nie jest przystosowany do trawienia celulozy budującej ściany komórkowe roślin, a co za tym
idzie dostęp do żelaza w nich w występującego jest utrudniony
Czy ta odpowiedź ma odzwierciedlenie w prawdzie, i czy powinna przejść na egzaminie ?
Z góry dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam