Strona 1 z 1

Przyswajalność żelaza z pokarmów pochodzenia zwierzęcego i produktów roślinnych

: 1 mar 2018, o 17:16
autor: barteox33
Witam
Nie znalazłem podobnego zapytania,
Mianowicie robię arkusz maturalny OKE styczeń 2017,
i padło pytanie Określ przyczynę lepszej przyswajalności w organizmie człowieka żelaza z pokarmów
pochodzenia zwierzęcego niż z produktów pochodzenia roślinnego."
Dwa przykłady poprawnych odpowiedzi to : Inna wartościowość atomów żelaza w pokarmie pochodzenia zwierzęcego/Występowanie żelaza związanego z białkami w pokarmie pochodzenia zwierzęcego.

Moja odpowiedź na którą wpadłem : Żelazo pochodzenia roślinnego jest gorzej przyswajalne ponieważ ludzki
układ pokarmowy nie jest przystosowany do trawienia celulozy budującej ściany komórkowe roślin, a co za tym
idzie dostęp do żelaza w nich w występującego jest utrudniony

Czy ta odpowiedź ma odzwierciedlenie w prawdzie, i czy powinna przejść na egzaminie ?


Z góry dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam

Re: Przyswajalność żelaza z pokarmów pochodzenia zwierzęcego i produktów roślinnych

: 1 mar 2018, o 20:13
autor: Rabbit Heart
Ale w celulozie nie ma żelaza.

Re: Przyswajalność żelaza z pokarmów pochodzenia zwierzęcego i produktów roślinnych

: 2 mar 2018, o 18:19
autor: Mårran
Chodzi głównie o to, że żelazo zwierzęce jest dwuwartościowe, a to jest wchłaniane, poza tym jest chelatowane w postaci hemu, co zwiększa przyswajalność.