Strona 1 z 1

Dlaczego spożywanie alkoholu w niskich temperaturach naraża spożywającą osobę na ryzyko wychłodzenia organizmu

: 1 kwie 2012, o 12:41
autor: Yumi
1.Wyjaśnij, dlaczego spożywanie alkoholu w niskich temperaturach naraża spożywającą osobę na ryzyko wychłodzenia organizmu i może spowodować śmierć.
2.Szalka Petriego z podłożem wzrostowym, namnożone bakterie od osoby chorej, 6 różnych rodzajów antybiotyków, krążek bibuły. Zaproponuj działania, które pomogą ustalić, który antyb. będzie najskuteczniejszy przy zwalczaniu infekcji u tej chorej osoby.
3.
4.Czy tranulocyty obojętnochonne mają zdolnośc do samodzielnego poruszania się i fagocytowania? Bo monocyty i granulocyty kwasochłonne i trombocyty mają.
Wyjanij w jaki sposob zdolnosc do poruszania sie i fagocyt jest przystosowaniem do funkcji jaka pelnia w organizmie.

Re: Pytanie

: 1 kwie 2012, o 17:01
autor: Jane Doe
1.Ponieważ alkohol powoduje rozszerzenie naczyń krwionośnych w skórze i następuje zwiększona utrata ciepła.
4.Tak, mają taką zdolność. eozynofile mają raczej słabe właściwości żerne, większe mają bazofile. Ale trombocyty NIE mają właściwości żernych!
Zdolność do poruszania się umożliwia komórkom dotarcie do miejsc (tkanek), w których pojawiają się patogeny i ich pochłonięcie. Fagocytoza jest skutecznym mechanizmem obronnym chroniącym przed drobnoustrojami chorobotwórczymi. Pozwala na pochłanianie i niszczenie mikroorganizmów.