Strona 1 z 1

Kwasek cytrynowy - trwałość

: 30 paź 2015, o 23:14
autor: Greek
Hej,

Z tego co wiem to kwasek cytrynowy jest biodegradowalny i ulega rozkładowi. Może walę głupotę, ale wolę zapytać: czy jak sporządzę sobie roztwór o stężeniu 25% to on jakoś będzie ulegał rozkładowi w czasie, a stężenie roztworu będzie spadać? Czy też ta biodegradacja tyczy się raczej np. dolewania go do innych roztworów.
Dodam, że chodzi o roztwór przechowywany w szczelnym zamknięciu.
Pozdrawiam

Re: Kwasek cytrynowy - trwałość

: 8 lis 2015, o 17:04
autor: adamantan
Roztwory kwaśne zwykle zniechęcają organizmy do rozwoju w takim środowisku. Jednak jeśli znajdą się takie mikroorganizmy, którym nie zaszkodzi to kwaśne środowisko, a dodatkowo uznają, że kwas cytrynowy jest całkiem dobrym pokarmem to się do niego dobiorą. Ponieważ kwasek cytrynowy stanowi popularny konserwant można przypuszczać, że roztwór kwasu cytrynowego, który będzie szczelnie zamknięty nie zostanie rozłożony przez jakiekolwiek organizmy w standardowych, codziennych warunkach. Trzeba byłoby jednak zapytać jakiegoś biologa.