Strona 1 z 1

Magnez gdzie go znaleźć

: 11 mar 2017, o 21:58
autor: bibitka
To tak jak w temacie w jakich owocach i warzywach znajdę najwięcej magnezu?

Re: Magnez gdzie go znaleźć

: 11 mar 2017, o 22:05
autor: pamelakojder
Magnez masz prawie we wszystkich owocach i warzywach. O ile się dobrze orientuje to najwięcej ma fasola poczytaj o ty. Zresztą na stronie adamed.expert też widziałam ostatnio tekst o mandarynach także też mnóstwo magnezu zawierają

Re: Magnez gdzie go znaleźć

: 31 maja 2017, o 10:57
autor: Penny
fasola (170-200)przy czym gotowana ma zawsze niższe wartości magnezu
groch (129),
szpinak (53),
kukurydza (47),
groszek,
czosnek (35)
pietruszka (30-40)
pietruszka suszona (350-400),
bób (30-40),
fasola strączkowa,
brukselka (20),
burak (25)
ziemniak (20)
PS: w nawiasach podano przybliżoną wartość w 100 gramach produktu mierzoną w miligramach.
Warto wprowadzić takie warzywa do swojej codziennej diety
Natomiast przy sporym niedoborze magnezu polecam zapoznać się z ofertą magvita.pl

Re: Magnez gdzie go znaleźć

: 23 lip 2017, o 17:23
autor: karmelowa77
albo zacznij stosować magnez taki jak [mod] i tyle. Niewiem czy w sposób naturalny dostarczysz tyle ile potrzebujesz

Re: Magnez gdzie go znaleźć

: 29 gru 2017, o 07:00
autor: Arthass
Najwięcej w ziarnie konopnym / białku konopnym. 30g białka konopnego zawiera około 80% dziennego zapotrzebowania na magnez.

Re: Magnez gdzie go znaleźć

: 30 gru 2017, o 03:02
autor: Arthass
PS. Panowie twierdzący, że w warzywach i owocach jest dużo magnezu zdecydowanie nie wiedzą o czym piszą - to są bzdury.

Druga sprawa, podawanie ilości magnezu na 100g jest bez sensu, bo kto zje 100g czosnku dziennie (nawet nie polecam - można się toksycznie zatruć, gdyż czosnek zawiera bardzo aktywne substancje biologiczne, które są dla człowieka w większej ilości toksyczne)

Najwięcej magnezu jest w:
  • ziarnach oleistych i niektórych orzechach typu siemię lniane, pestki dyni, migdały, kakao, mak, sezam, nasiona chia
  • w roślinach strączkowych: groch, fasola, soczewica,
  • niektórych kaszach (w zasadzie pseudozbożach) - najwięcej w kaszy gryczanej (prawie 60% RDI na 100g)
  • niektóre otręby, np. otręby ryżowe zawierają ~30% RDI magnezu w ~16g (2 łyżki), tyle że otręby należy długo moczyć (najlepiej sprawdza się wolnowar), ze względu na duże ilości fityn, które hamują przyswajalność składników odżywczych
  • niektóre ryby - szproty, łosoś, w 100g ~45% RDI
  • niektóre wodorosty mają sporo magnezu (ilości nawet 20-30% RDI w 10g), ale są drogie i ciężko dostępne
  • można wymienić sok z pomidora czy wodę kokosową
  • melasa posiada dość dużo magnezu (to taki rodzaj produktu słodzącego) - ~12% RDI w łyżce (~20g), tyle że posiada też sporo fruktozy (więcej niż w cukrze stołowym - sacharozie), i może u wrażliwych powodować problemy trawienne