Suplementacja siarczanem żelaza (II)
: 26 mar 2017, o 20:02
Cześć,
Chciałbym zapytać o suplementację siarczanem żelaza (II). Znalazłem informację, że spożywanie wody o zawartości żelaza ponad 0,6mg/l prowadzi do choroby Kashin-Becka. Ma to być spowodowane nadmiarem żelaza w organizmie. Jednocześnie zapotrzebowanie na żelazo to ok. 1mg/dzień, a biorąc pod uwagę 10% średnią przyswajalność (wiadomo, że waha się ona w zależności od diety jako całości) - należy spożyć około 10mg dziennie. Zatem w jaki sposób wypijając 3 litry wody z 0,6mg/l Fe miałoby to zaszkodzić?
Zastanawiam się nad suplementacją poprzez rozpuszczanie minimalnych ilości siarczanu żelaza (II) w wodzie, jednak ta informacja mocno mnie zaskoczyła. Wszak 3 średnie jajka kurze dostarczą nam mniej więcej tyle samo żelaza co litr wody o tym ponoć granicznym stężeniu 0,6mg/l. Czy jest się czym przejmować?
pozdrawiam
Chciałbym zapytać o suplementację siarczanem żelaza (II). Znalazłem informację, że spożywanie wody o zawartości żelaza ponad 0,6mg/l prowadzi do choroby Kashin-Becka. Ma to być spowodowane nadmiarem żelaza w organizmie. Jednocześnie zapotrzebowanie na żelazo to ok. 1mg/dzień, a biorąc pod uwagę 10% średnią przyswajalność (wiadomo, że waha się ona w zależności od diety jako całości) - należy spożyć około 10mg dziennie. Zatem w jaki sposób wypijając 3 litry wody z 0,6mg/l Fe miałoby to zaszkodzić?
Zastanawiam się nad suplementacją poprzez rozpuszczanie minimalnych ilości siarczanu żelaza (II) w wodzie, jednak ta informacja mocno mnie zaskoczyła. Wszak 3 średnie jajka kurze dostarczą nam mniej więcej tyle samo żelaza co litr wody o tym ponoć granicznym stężeniu 0,6mg/l. Czy jest się czym przejmować?
pozdrawiam