Mechanizm powstawania gorączki
Przyczyną gorączki moŻe być wpływ zewnątrz- lub wewnątrzpochodnej substancji zwanej pirogenem, na ośrodek regulacji temperatury w podwzgórzu. Do pirogenów zewnątrzpochodnych zaliczamy cząsteczki strukturalne grzybów, bakterii i wirusów lub pasoŻytów, zaś wewnątrzpochodnych kompleksy immunologiczne i limfokiny, powstałe w następstwie zadziałania antygenów na uczulone limfocyty. W wyniku przestawienia termostatu podwzgórzowego na wyŻszy poziom uruchamiane zostają mechanizmy sprzyjające wzrostowi temperatury ciała, a naleŻą do nich:
obkurczenie naczyń krwionośnych skóry - przez co zmniejsza się utrata ciepła,
drŻenie mięśniowe - zwiększone wytwarzanie ciepła,
mniejsze pocenie się przez co zmniejsza się oddawanie ciepła przez organizm.
Biologiczne działanie gorączki
Powstała pod wpływem pirogenów gorączka działa wielokierunkowo na róŻne struktury. Powoduje ona powstanie substancji pobudzających syntezę białek w wątrobie, między innymi białka ostrej fazy (sygnał rozpoczynającej się infekcji) rozrost krwinek białych w szpiku kostnym a takŻe przemianę metali śladowych. Gorączka nasila fagocytozę czyli zdolność poŻerania obcych cząsteczek przez komórki układu białokrwinkowego. Z tego wynika, Że ma wpływ na odporność humoralną oraz komórkową. Ponadto działa bakteriobójczo na niektóre drobnoustroje i jest przyczyną indukcji biosyntezy interferonu.
Wszystkie wymienione biologiczne efekty gorączki mogą w istotny sposób wpłynąć na przebieg zakaŻeń zarówno bakteryjnych, jak i wirusowych i grzybiczych. Dlatego teŻ w tych przypadkach naleŻy widzieć celowy mechanizm obronny organizmu przyczyniający się do zwalczenia jej powodu. JednakŻe nadmierny wzrost temperatury ciała moŻe spowodować nieodwracalne zmiany strukturalne w komórkach ciała. Dlatego w tych przypadkach zachodzi potrzeba jej obniŻenia za pomocą leków przeciwgorączkowych.
Gorączka jest przyczyną zmian w czynności wielu narządów. Niektóre z nich to: wzrost temperatury o 1°C zwiększa podstawową przemianę materii o 20%, nasilenie rozpadu substancji tłuszczowych i nadmierną utratę wody zwiększoną o 500 ml na dobę, upośledzenie funkcji białkotwórczej i odtruwającej wątrobę - dlatego w stanie gorączkowym tak waŻne jest dostarczenie odpowiedniej ilości płynów, a jeŻeli chory moŻe jeść, to zapewnienie mu właściwej podaŻy białka w diecie.
Wzrost temperatury o 1°C wywołuje przyspieszoną czynność serca o 10 uderzeń na minutę, oraz osłabioną reaktywność naczyń krwionośnych na substancje działające wazopresyjnie, rozszerzenie naczyń w ośrodkowym układzie nerwowym i wynikającą z tego faktu upośledzoną czynność neurocytów - manifestującą się majaczeniem w gorączce.
Organizm, broniąc się przed infekcją, reaguje podwyŻszoną temperaturą ciała.
Utrzymanie stałej temperatury ciała jest nieodzownym warunkiem sprawnego funkcjonowania naszego organizmu. PodwyŻszona temperatura ciała jest jedną z reakcji obronnych organizmu, m.in. dlatego Że w temperaturze ok. 37,5-38 oC białka odpornościowe wykazują swoją największą aktywność.
Czy utrzymujaca sie temperatura ciala od kilku lat jest prawidlowa- nie potrafie pewnie odpowiedziac na to pytanie. Mamy lekarza na sali?