Strona 1 z 1

Cukier

: 20 paź 2013, o 22:57
autor: hepi93
Podczas badania cukru wyszedł mi 112, a byłem 2,5 godziny po posiłku. Czy ta wartość jest prawidłowa?

Re: Cukier

: 21 paź 2013, o 00:38
autor: Mårran
2,5h po posiłku to nie na czczo i wartość taka ma pełne prawo się pojawić.

Re: Cukier

: 21 paź 2013, o 07:37
autor: hepi93
M&#xE5rran pisze:2,5h po posiłku to nie na czczo i wartość taka ma pełne prawo się pojawić.
A jakie są normy cukru u osób po 2 godzinach (np. po 2,5h) od ostatniego posiłku?
Znalazłem, że norma na czczo to 60-99, do 1h po jedzeniu to 160, do 2h po jedzeni do 140, ale nie znalazłem nic o normie do 3h.

Re: Cukier

: 21 paź 2013, o 09:24
autor: AnnaWP
hepi93, Nie interpretuj sam/sama.
Idź do lekarza i zrób badania jak trzeba. Na pierwszy rzut robi się pomiar glukozy na czczo, a jedynie kiedy istnieje potrzeba robi się inne pomiary. Jednak ocenę spadku poziomu glukozy po posiłku powinien przeprowadzić specjalista, bo zależy od wielu czynników.

Re: Cukier

: 3 cze 2017, o 19:14
autor: leea
Przede wszystkim jakiego glukometru używasz. Wiele tych najtańszych jest obciążonych dużym zakresem błędów. Ja używam profesjonalnego glukometru polecanego do użycia w służbie zdrowia mednova.pl/multicarein-bsi-glukometr. Poza tym myślę że trzeba zrobić krzywą cukrową. Dla tych co nie wiedzą, to doustny test obciążenia glukozą, który jest jednym z podstawowych badań wykonywanym u osób, które mają nieprawidłowe stężenie cukru we krwi lub są z grup ryzyka. Poza tym w przypadku cukrzycy typu II przyczyną wysokiego poziomu glukozy rano może być właśnie nadmierna produkcja glukozy przez wątrobę w nocy (glukoneogeneza) która spada po zjedzeniu posiłku. Nazywamy to ketogenezą.