Strona 1 z 4

ludzki pot

: 8 lip 2006, o 19:04
autor: Vinci
Człowiek wydzela z potem ponad 400 różnych związków chemicznych, wiele z nich charakteryzuje się silnym zapachem. Pot zawiera około 1% soli kuchennej, poza tym troche fosforanów i siarczanów. Sa to składniki nielotne i nieulegające rozkładowi. W pocie znajdują się też białka i kwasy organiczne, obdarzone nieprzyjemnym zapachem. Organizm najwiecej produkuje kwasu octowego - od 30 do 600 mg na litr. Dajej idą kwasy: masłowy, walerianowy, kapronowy i kaprylowy, alkohol etylowy (nawet u osób kre nie wypiły ani odrobiny), aceton (łatwo wyczuwalny podczas gorączki). U schizorfeników występuje kwas trans-3-metylo-2-heksonowy (pozwalający odróznic ludzi naprawde chorych od symulantów). Pot obfituje w enzymy bedące wskaznikiem zaistniałego schorzenia: gdy po oby stornach ciała w róznych ilościach występuje pepsyna, świadczy to o poważnym schorzeniu jednej z polkul mózgowych. Brak tego enzymu w pocie wskazuje na nowotwór żołądka, nadmiar na chorobe wrzodową. Podczas cieżkiej pracy pot mocno nasycony jest kwasem mlekowym.

Re: ludzki pot

: 8 lip 2006, o 19:54
autor: bagatha
wow, swietna ciekawostka!

Re: ludzki pot

: 8 lip 2006, o 20:28
autor: Ciconia
ciekawe. A to znaczy ze im wiecej jemy soli kuchennej tym wiecej sie pocimy?

Re: ludzki pot

: 8 lip 2006, o 20:30
autor: Vinci
A to znaczy ze im wiecej jemy soli kuchennej tym wiecej sie pocimy?
dlaczego tak uwazasz?

Re: ludzki pot

: 8 lip 2006, o 20:38
autor: Ciconia
Bo napisales ze pot zawiera około 1% soli kuchennej to pomyslalam ze zawiera dlatego ze za duzo jemy soli/Moze jestem w bledzie.

Re: ludzki pot

: 8 lip 2006, o 20:46
autor: Vinci
to akurat chyba nie zalezy od tego ile jemy tej soli

Re: ludzki pot

: 8 lip 2006, o 21:01
autor: ciconia
Aha dzieki.wzielam to na logike i mi wyszla calosc wiec tak pomyslalam ale sie mylilam

Re: ludzki pot

: 11 lip 2006, o 11:21
autor: Aniaww
Pot wydziela sól z zasady, ale faktycznie jeżeli jemy za dużo soli, ilość soli wydalanej wzrasta, a wraz z tym ilość wydzielanego potu - bo stosunek jest stały. Ale jeżeli ograniczymy ilość soli poniżej minimum, nastąpi raczej utrata elektrolitów, bo skład potu jest dość stały i i tak będziemy tą sól wydalać.

Dlatego sól ograniczamy, bo i tak jemy jej aż za dużo, ale bez przesady - wyłącznie na niskomineralizowanej mineralnej żyć się nie da.

Re: ludzki pot

: 11 lip 2006, o 16:01
autor: Gosiaczek
Vinci pisze:Człowiek wydzela z potem ponad 400 różnych związków chemicznych
No to ładnie teraz to ja sie nie dziwie że każdy człowiek inaczejpachnie pod koniec dnia.

Re: ludzki pot

: 11 lip 2006, o 22:33
autor: biotechnolog
Pot zawiera również mocznik tylko bardziej rozcieńczony aniżeli w moczu.

Re: ludzki pot

: 28 lip 2006, o 10:22
autor: pad
a co jeŻeli jest nadmiar soli w pocie ?

Re: ludzki pot

: 28 lip 2006, o 11:02
autor: Aniaww
Soli w pocie jest mniej więcej stała ilość. Przy intensywnym poceniu może pojawić się takie odczucie, bo woda z powierzchni skóry odparowuje a sól zostaje, co daje słony posmak skóry.

Nic to nie jest - trzeba się umyć.

Re: ludzki pot

: 28 lip 2006, o 11:24
autor: Marcin I.
Poza tym - spożywanie dużych ilości soli powoduje zatrzymywanie wody w organizmie - w związku z tym może zmniejszyć się wydalanie potu, którego to woda jest istotnym składnikiem - a to też niedobrze - zwłaszcza w takie upały!