Strona 1 z 1

Konserwacja cukrem

: 19 lis 2013, o 17:59
autor: gooner92
Często przetwory (dżemy, soki) konserwuje się cukrem. W jaki sposób cukier chroni wyroby przed bakteriami, grzybami? Wydawało mi się, że cukier jako taki może być pożywieniem dla bakterii czy grzybów.

Re: Konserwacja cukrem

: 19 lis 2013, o 18:24
autor: AnnaWP
Jeśli jest go dużo, powoduje odwodnienie komórek - roztwór silnie hipertoniczny. Ale musi być naprawdę sporo, dżemik niskosłodzony po otwarciu i zostawieniu na wierzchu jednak zarośnie po kilku, może kilkunastu dniach.

Re: Konserwacja cukrem

: 19 lis 2013, o 18:44
autor: Padre Morf
gooner92, to zależy od stężenia cukru. Analogicznie jest z syropami - przy stężeniu sacharozy min 64% ciśnienie osmotyczne jest na tyle duże, że nie będzie wzrostu bakteryjnego.

Re: Konserwacja cukrem

: 19 lis 2013, o 19:09
autor: gooner92
Czyli przy mniejszym stężeniu, dajmy na to 40 %, bakterie będą miały pożywkę do namnażania się?

Re: Konserwacja cukrem

: 19 lis 2013, o 19:29
autor: Padre Morf
Jak najbardziej - drożdże też.