Strona 1 z 1

enzymy

: 27 paź 2011, o 17:08
autor: kwas000
proszę mi wytłumaczyc zaleznosc szybkosci reakcji od stezenia substratow i enzymow pliiss:)

Re: enzymy

: 27 paź 2011, o 21:27
autor: Collo
1) gdy jest nadmiar substratu nad enzymem to szybkość reakcji jest wprost proporcjonalna do stężenia enzymu, czyli jak rośnie stężenie enzymu to rośnie również szybkość reakcji
2) gdy jest stałe stężenie enzymu to szybkość reakcji zależy od stężenia substratu. Przy małych stężeniach substratu szybkość reakcji rośnie wraz ze wzrostem stężenia substratu (do pewnej granicy). Zwiększające się stężenie substratu powoduje, że pewnym momencie szybkość reakcji osiąga szybkość maksymalna i dalszy wzrost stężenia substratu nie ma już znaczenia

Tu trzeba też wspomnieć o stałej Michaelisa, która mówi nam kiedy szybkość reakcji osiąga połowę maksymalnej szybkości.

Re: enzymy

: 6 lis 2011, o 08:54
autor: adgj
Stała Michaelisa informuje dla jakiego stężenia substratu szybkość reakcji osiąga 0,5vmax.

1. W tym przypadku mamy nieograniczone ilości enzymu i substratu.

A czy wiecie jakie są przykłady enzymów konstytutywnych i induktywnych?

Re: enzymy

: 6 lis 2011, o 12:35
autor: wojtak
Stary, jak Ty się logujesz?