Strona 1 z 1

ph moczu a dieta

: 6 maja 2013, o 16:25
autor: orsime
moze mi ktos wytlumaczyc pod katem dzialania buforow, dlaczego dieta bogatobialkowa powoduje zakwaszenie moczu a dieta bogata w warzywa alkalizacje moczu? W trakcie rozpadu bialek powstaje NH3 i jego nadmiar jest wydalany w moczu, w moczu powstaje NH4+ (NH3+H) ktory laczy sie z Cl- i w takiej postaci jest wydalany. Jak polaczyc logicznie ze soba te sprawy?

Re: ph moczu a dieta

: 6 maja 2013, o 17:25
autor: Medycyna Lwów
amoniak z rozpadu aminokwasów jest buforowany w moczu do jonu amonowego, który nie ma szans wrócić do krwi, bo nie ma odpowiedniego transportera, jest za duży i naładowany. On hydrolizuje w moczu dając kwaśny odczyn - od co.

W przypadku warzyw i owoców mamy głownie do czynienia z cukrami, a produktem ich spalania są CO2 i H2O, CO2 jako jony wodorowęglanowe alkalizuje mocz. O

Re: ph moczu a dieta

: 6 maja 2013, o 21:18
autor: orsime
dziękuję