Strona 1 z 1

Biochemia - peptydy

: 26 paź 2014, o 07:51
autor: feelthelifee
Witam,
Mam problem z takim zadaniem:

1.Zbuduj model fragmentu łańcucha białkowego:
A (Met-Ser-Cys-Tyr-Liz-)
B (Met-Ala-Phe-Leu-Ile-Val)
ten punkt potrafię zrobić.

Na podstawie modelu oceń:
1.Jak zachowują się w wodzie peptyd A i peptyd B. Uzasadnij, który peptyd może znajdować się wewnątrz, a który na zewnątrz błony komórkowej.

2. W którym miejscu łańcucha peptydowego A może przyłączać się kwas fosforowy i dlaczego ? ( tutaj wywnioskowałam że będzie się tworzyło wiązanie estrowe, więc reszta fosforanowa przyłączy się tam gdzie jest grupa OH)

3. Które miejsce łańcucha peptydowego A może brać udział w tworzeniu mostków -S-S- i dlaczego ? ( tutaj myślę że będzie to możliwe tam gdzie jest siarka przy cysteinie bo jest to fragment łańcucha cysteiny a w białkach wiązania disulfidowe powstają między atomami siarki dwóch reszt cysteinowych )

4. W którym miejscu łańcucha peptydowego A mogą przyłączać się łańcuchy oligosacharydowe i dlaczego ?

Re: Biochemia - peptydy

: 27 paź 2014, o 17:16
autor: Mastermind
1. W peptydzie A dominują aminokwasy polarne, a w B niepolarne, to pewnie ma jakieś znaczenie.
2. Też tak uważam.
3. Dokładnie tak. Te reszty nazywają się grupami tiolowymi lub sulfhydrylowymi.
4. Reszty cukrowców mogą się przyłączać wiązaniami N- i O-glikozydowymi. W tym wypadku stawiałbym na te drugie, które mogą powstawać przy grupach -OH.

Re: Biochemia - peptydy

: 27 paź 2014, o 18:27
autor: feelthelifee
Bardzo dziękuję, myślę, że juz teraz sobie poradzę

Re: Biochemia - peptydy

: 27 paź 2014, o 18:41
autor: feelthelifee
A mógłbyś jeszcze wyjaśnić dlaczego te reszty cukrowców będą
Mastermind pisze:1. W peptydzie A dominują aminokwasy polarne, a w B niepolarne, to pewnie ma jakieś znaczenie.
2. Też tak uważam.
3. Dokładnie tak. Te reszty nazywają się grupami tiolowymi lub sulfhydrylowymi.
4. Reszty cukrowców mogą się przyłączać wiązaniami N- i O-glikozydowymi. W tym wypadku stawiałbym na te drugie, które mogą powstawać przy grupach -OH.
a mógłbyś jeszcze powiedzieć dlaczego te reszty cukrowców dozepią się jednak przy OH a nie przy N ?

Re: Biochemia - peptydy

: 28 paź 2014, o 11:50
autor: Mastermind
Nie jestem specjalistą w tych sprawach, ale wiązanie N-glikozydowe z reguły powstaje chyba przy azocie pochodzącym z asparaginy, natomiast O-glikozydowe w tym wypadku powstanie przy serynie.