Strona 1 z 2

Przewaga tłuszczy nad cukrami

: 14 mar 2015, o 22:49
autor: Xardas
Za pomocą dwóch argumentów uzasadnij stwierdzenie, że magazynowanie energii w postaci tłuszczów jest bardziej opłacalne dla organizmu, niż magazynowanie jej w postaci tłuszczów.

Re: Przewaga tłuszczy nad cukrami

: 14 mar 2015, o 22:50
autor: Xardas
niż w postaci cukrów *

Re: Przewaga tłuszczy nad cukrami

: 14 mar 2015, o 23:00
autor: Mårran
Na pewno ze spalania tłuszczu jest biochemicznie więcej energii niż z cukru o tej samej masie.

Re: Przewaga tłuszczy nad cukrami

: 15 mar 2015, o 16:58
autor: Mastermind
To pytanie maturalne czy ze studiów? Według równoważnika Atwatera 1 g węglowodanów dostarcza 4 kcal, a 1 g tłuszczu 9 kcal. Ewentualnie można porównać spalanie dwóch cząsteczek: w wyniku pełnego utleniania w organizmie człowieka jednej cząsteczki glukozy powstanie 38 cząsteczek ATP, a w wyniku utleniania długołańcuchowego kwasu tłuszczowego powstanie ich ponad 100.

Re: Przewaga tłuszczy nad cukrami

: 17 mar 2015, o 09:55
autor: 22kinga10
To pytanie z matury z wsipu która byla kilka dni temu. 1 argument latwo znalezc (to co wyzrh) ale drugi to nie mam pojęcia


Re: Przewaga tłuszczy nad cukrami

: 17 mar 2015, o 21:37
autor: Giardia Lamblia
Synteza glikogenu z glukozy wymaga ATP (fosforylacja glukozy), w przypadku trójacylogliceroli jest prościej.

Triacyloglicerole posiadają długie hydrofobowe łańcuchy kwasów tłuszczowych. Są one hydrofobowe, więc na jednostkę objętości łatwiej się magazynuje niż taki glikogen, który wiąże wodę i trochę jednak się rozpycha. = zmagazynowana energia z tłuszczów jest bardziej oszczędna pod względem objętości komórki/tkanki/ciała jaką zajmuje.

Re: Przewaga tłuszczy nad cukrami

: 17 mar 2015, o 23:57
autor: DwuTom
Nie jestem specem od chemii ale, ja przewagę tłuszczów nad cukrami rozumuje w ten sposób.
Cząsteczki tłuszczów są bardziej zredukowane niż cukrów - posiadają więcej wodorów, które wykorzystywane w łańcuchu oddechowym produkują ATP, na syntazie ATP. Więcej wodorów pozyskanych z danego związku = więcej energii.
Drugi argument jest taki, że energia z tłuszczów jest uwalniania stopniowo, co daje możliwość lepszego jej wykorzystania.




Re: Przewaga tłuszczy nad cukrami

: 17 mar 2015, o 23:59
autor: Mårran
Dziardzia ma racje z tym umieszczeniem w komórce. Tłuszczyk się gromadzi w komórce prawidłowo w jednej dużej kropli i tam siedzi, a glikogen się rozpęcznia i lata po całej cytoplazmie. ^_^

Re: Przewaga tłuszczy nad cukrami

: 18 mar 2015, o 11:26
autor: Giardia Lamblia
DwuTom pisze:Nie jestem specem od chemii ale, ja przewagę tłuszczów nad cukrami rozumuje w ten sposób.
Cząsteczki tłuszczów są bardziej zredukowane niż cukrów - posiadają więcej wodorów, które wykorzystywane w łańcuchu oddechowym produkują ATP, na syntazie ATP. Więcej wodorów pozyskanych z danego związku = więcej energii.
Jest to powiązane (chodzi o niski stopień utlenienia), natomiast co do ilości atomów wodoru nie masz racji, w cukrach mamy ich praktycznie tyle samo w przeliczeniu na 1 atom węgla. Zobacz po wzorach.
DwuTom pisze:Drugi argument jest taki, że energia z tłuszczów jest uwalniania stopniowo, co daje możliwość lepszego jej wykorzystania.
Co to znaczy stopniowo?

Re: Przewaga tłuszczy nad cukrami

: 18 mar 2015, o 14:49
autor: DwuTom
Tłuszcze mają długie łańcuchy kwasów tuszowych + glicerol i więcej wodorów niż glukoza C6H12O6 - 12 wodorów. Na przykład kwas linolowy C18H32O2 ma aż 32 wodory. To czyni tłuszcze bardziej energetycznymi. Tak mi to tłumaczyła Pani od korepetycji z biologii.

Nie jestem wstanie wyjaśnić dokładnie o co chodzi ze stopniowym uwalnianiem energii. Znalazłem taką informację, w jednej z odpowiedzi do zadania maturalnego. Ale chyba coś musi być, na rzeczy, ponieważ uwalnianie glukozy do krwi jest ściśle kontrolowane, np. hormonalnie.

Tak to właśnie widzę. Moja wiedza z chemii jest na poziomie podstawowym, biologia na poziomie maturalnym, albo i nie. (przynajmniej bardzo bym chciał aby była) Dlatego też mogę się mylić.


P.S Giardia Lamblia wygląda przezabawnie na schematach i zdjęciach mikroskopowych. Taki sympatyczny pierwotniak, a przysparza wielu problemów.

Re: Przewaga tłuszczy nad cukrami

: 18 mar 2015, o 15:20
autor: Giardia Lamblia
DwuTom pisze: Tłuszcze mają długie łańcuchy kwasów tuszowych + glicerol i więcej wodorów niż glukoza C6H12O6 - 12 wodorów. Na przykład kwas linolowy C18H32O2 ma aż 32 wodory. To czyni tłuszcze bardziej energetycznymi. Tak mi to tłumaczyła Pani od korepetycji z biologii.
To jest głupota, bo porównywanie 2 związków bez żadnego sensownego przelicznika (na masę, na długość łańcucha, na objętość zajmowaną w komórce) nie daje nam żadnej sensownej informacji. Wartości bezwzględne tutaj nie mają zastosowania.

Co innego, jeżeli porównamy ilość uzyskanego NADH+H+ i FADH2 w przeliczeniu na 1 atom węgla. Albo ogólnie, ATP. Albo ilość uzyskanego acetylo-CoA w przeliczeniu na 1 atom węgla. Takie coś rzeczywiście daje nam jakiś obraz.
DwuTom pisze:Ale chyba coś musi być, na rzeczy, ponieważ uwalnianie glukozy do krwi jest ściśle kontrolowane, np. hormonalnie.
Beta-oksydacja, glikoliza, reakcja pomostowa i cykl Krebsa są regulowane na różne sposoby. Jeżeli organizm ma dość ATP (ładunek energetyczny komórki wzrósł), to produkcja energii z glukozy spada. Powolne uwalnianie energii nic nam nie daje, bo z samej glukozy raczej niewiele się marnuje. Tzn. produkujemy jak jest potrzeba (a jest cały czas, tylko w różnym stopniu), a nie po prostu".

Natomiast na pewno wadą tłuszczów jest fakt, że trudniej uwolnić z nich energię - tkanka tłuszczowa musi zostać zmobilizowana do ich uwolnienia (w krwi mamy mało, w zestawieniu z glukozą, której jest stały poziom), po trafieniu do komórki docelowej sam proces biochemiczny z tego co kojarzę też jest ogólnie wolniejszy. Byłaby to raczej wada tłuszczów niż ich zaleta.
DwuTom pisze:Taki sympatyczny pierwotniak, a przysparza wielu problemów.
Od tego tu jestem ^^

Re: Przewaga tłuszczy nad cukrami

: 18 mar 2015, o 15:39
autor: adult
Tłuszcze są bardziej zasobne w wodory,które podczas ostatniego etapu oddychania komórkowego (łańcuch oddechowy) ulegają zamianie z energii chemicznej w energię użyteczną biologicznie,czyli ATP w przeciwieństwie do cukrów,które mają mniej wodorów,co jest równe mniejszej liczbie cząsteczek ATP

Re: Przewaga tłuszczy nad cukrami

: 18 mar 2015, o 16:14
autor: Mårran
Bo tłuszcz spala sie powoli, a glukoza wybucha.

Lol

I to, i to spala się etapami, przy pomocy odpowiednich enzymów. Stężenie glukozy we krwi jest ściśle kontrolowane, bo i jej niedobór, i nadmiar mają negatywne konsekwencje dla organizmu. Alenie ma to nic wspólnego z szybkością utleniania.