Strona 1 z 1

Cl- w soku żołądkowym

: 7 sty 2016, o 23:47
autor: Manwe
Nurtuje mnie dlaczego w soku żołądkowym nie są wydzielane same jony H+, które to obniżają tam pH, po co są tam właściwie jeszcze jony Cl-, skoro oba są dosyć że w inny sposób wytwarzane/pozyskiwane przez komórki okładzinowe, to jeszcze w inny sposób wydzielane. Protony obniżaja pH, a po co tam chlor?

Re: Cl- w soku żołądkowym

: 8 sty 2016, o 07:00
autor: randomlogin
Da sie wymyslic wiecej przyczyn, ale jedna rzuca mi sie w oczy od razu, bez znajomosci chemii czy fzjologii, tylko na podstawie fizyk/logiki - jak fajnie byloby miec taki niezrownowazony niczym dodatni ladunek brzuszku?


Re: Cl- w soku żołądkowym

: 8 sty 2016, o 12:48
autor: Manwe
No zapewne H+ starałyby sie dyfundować do wnętrza komórek, ale zapobiegałby temu tak jak sie dzieje to teraz śluz nieprzepuszczalny dla jonów. Możecie mi jakoś nakreślić w takimr azie co by się działo gdyby tam były same dodatnie protony ?

Re: Cl- w soku żołądkowym

: 9 sty 2016, o 13:17
autor: Mårran
Iskra by poszła :v