Strona 1 z 1

Hydroliza skrobi

: 12 lut 2017, o 11:15
autor: Dusia28
Witajcie, mam pytanie odnośnie pH, w jakim zachodzi rozkład skrobi Na chemii uczyłam się, że skrobia hydrolizuje w środowisku kwaśnym ( jony H+ nad strzałką).Z kolei na metabolizmie z biologii przy trawieniu skrobi nauczycielka podawała śród. obojętne ( jama ustna) i lekko zasadowe ( dwunastnica) jako optymalne dla działania enzymów hydrolitycznych rozkładających skrobię. Natomiast w żołądku, gdzie panuje środowisko kwaśne, rozkład skrobi nie zachodzi . Jak się to ma do informacji wniesionych z lekcji chemii? Z góry dzięki za odpowiedź )


Re: Hydroliza skrobi

: 12 lut 2017, o 14:13
autor: marygarry
W jamie ustnej pH jest prawie obojetne (pH 6,4-7,0), zachodzi wstepne trawienie polisacharydu pod wplywem amylazy slinowej ( nie pod wplywem pH). Powstaja produkty, ktore nastepnie sa trawione w jelicie cienikim ( wiec nie jest to juz skrobia a dekstryny i disacharydy powstale z rozkladu tego zwiazku w jamie ustnej), tam panuje pH lekko zasadowe ( 7,1-8,4) optymalne dla enzymow hydrolitycznych np. amylazy jelitowej.
W oragnizmie czlowieka rozklad zachodzi pod wplywem odpowiednich enzymow, ktore moga dzialac w optymalnym dla nich srodowisku, wiec w odpowiednim pH.
Wedlug mnie nie nalezy tego mieszac z chemia poniewaz tam rozklad zachodzi w warunkach laboratoryjnych.

Re: Hydroliza skrobi

: 12 lut 2017, o 14:18
autor: marygarry
W zoladku pH jest zbyt niskie zeby mogly dzialac odpowiednie enzymy hydrolityczne.