Strona 1 z 1

Doświadczenie chemiczno-biologiczne, problem badawczy

: 17 lut 2018, o 17:48
autor: mcjaykaka
Witam, jakieś pomysły? Chodzi tutaj o amoniak?

Re: Doświadczenie chemiczno-biologiczne, problem badawczy

: 17 lut 2018, o 19:56
autor: Adenina_ina
Moim zdaniem:
Problem: Wplyw temperatury na intesywnosc fermentacji alkoholowej przeprowadzanej przez drozdze.

Hipoteza: Podwyzszona temperatura powoduje zahamowanie fermentacji prowadzonej przez drozdze.

W normalnej temperaturze fermentacja bedzie sobie zachodzic i wydzieli sie co2 co doprowadzi do zmetnienia wody wapiennej. Jak powachamy to poczujemy won alkoholu.

W drugiej fazie fermentacja bedzie zahamaowana, jedyne co sie skropli do probowki to woda ewentualnie troche alkoholu, co da odczyn obojetny (a w normalnych warunkach z fazy 1 daloby odczyn zasadowy). Nie bardzo rozumiem, po co jest papierek. Zeby sprawdzic palnosc alkoholu

Chodzi o fermentacje na 1000%

Re: Doświadczenie chemiczno-biologiczne, problem badawczy

: 17 lut 2018, o 19:58
autor: Adenina_ina
Wroc- w pierwszej fazie tez bylby odczyn obojetny, badz slabo zasadowy, ale raczej obojetny